Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi skandal

Donald Trump odao vrlo povjerljive informacije Rusima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump je navodno odao povjerljive informacije ruskim dužnosnicima tijekom razgovora, izjavili su neimenovani američki dužnosnici.

Za vrijeme razgovora s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom i ambasadorom Sergejom Kisljakom, američki predsjednik je počeo opisivati detalje o prijetnjama Islamske države povezanima s korištenjem laptopa u avionima.

Pročitajte i ovo Donald Trump plati pa ćeš dobiti Trump nakon bijesnih reakcija NATO-a: "Učinio sam Savez jakim dok sam bio predsjednik" Ruski interkontinentalni balistički projektil "Balkan nije spreman" Vojni stručnjak o izgledima za veliki rat: "Rusija bi u jednom slučaju upotrijebila nuklearno oružje, a treći svjetski rat trajao bi nekoliko dana"

Donald Trump je na taj način navodno otkrio visoko povjerljive informacije ruskim gostima koji su boravili u Bijeloj kući i na taj način ugrozio izvore koji su od kritičnog značaja u prikupljanju podataka o Islamskoj državi. Informacije koje je tako Trump otkrio su Americi dostavljene od strane jednog američkog partnera preko dogovora o dijeljenju informacija, a zbog osjetljivosti te operacije, detalji informacija nisu poznati ni američkim saveznicima i pristup njima je ograničen čak i u samoj američkoj vladi.

Izvor nije dao dozvolu SAD-u da podijeli taj materijal s Rusijom i dužnosnici su izjavili da je Trumpova odluka da to učini ugrozila dalju suradnju s neimenovanim američkim saveznikom koji ima pristup važnim informacijama i unutrašnjim krugovima Islamske države.

U svrhu ublažavanja potencijalno počinjene štete, osoblje Bijele kuće poduzelo je posebne mjere te su kontaktirane Centralna obavještajna agencija i Nacionalna sigurnosna agencija. "Trump je odao više informacija Rusiji nego što smo ih prenijeli našim saveznicima", izjavio je jedan od dužnosnika Bijele kuće.

S obzirom da predsjednik ima ovlaštenja da deklasificira državne tajne, on zapravo nije učinio ništa protuzakonito. S druge strane, Trumpov savjetnik koji je također prisustvovao sastanku, H.R. McMaster, tvrdi da Trump nije otkrio niti izvor niti metode koje već do tada nisu bile poznate javnosti. NSA i CIA se nisu oglasile po pitanju problema, iako su od njih to tražili. 

Zanimljivo je da se ovo dogodilo odmah dan nakon što je Donald Trump smjenio šefa FBI-a, Jamesa Comeya, navodeći da Comey nije sposoban efikasno voditi FBI. Njega je 2013. godine za šefa postavio bivši predsjednik Barack Obama, a u trenutku otkaza, Comey je bio glavni nadzornik u istrazi o navodnim vezama Trumpovog izbornog tima s Rusijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene