Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Online satelitsku kartu svijeta Google Earth, stanovnici Iraka koriste kako bi se što lakše snašli i preživjeli nasilje.


Kako se nasilje u Iraku svakim danom sve više pogoršava, neki Iračani su postavili stranice sa savjetima kako izbjeći 'odrede smrt' koji haraju Irakom. 

Na jednoj od najpoznatijih takvih stranica, 'Iraq League', stanovnicima grada se savjetuje da sastave karte područja na kojem borave, koristeći Google Earth mapu Bagdada i na njima označe 'rute za izbjegavanje smrti'. 

'Iraq League' napominje da je na karti poželjno označiti i najslabije točke pojedinog kvarta, na kojima bi se u dogledno vrijeme mogli naći napadači.

Stranica se ažurira iz Velike Britanije, a namijenjena je svim Iračanima koji su dio nasilja, ali ponajviše sunitima, stoji na stranici.

Kao potencijalne napadače stranica navodi i Ministarstvo unutarnje sigurnosti Iraka, te navodi kako bi Iračani trebali biti suzdržani prema njima i ne dopustiti da ih uhite, 'ako vas uhite, bit ćete ubijeni ili mučeni', tvrdi 'Iraq League'. 

Pretpostavlja sa da se Google Earth mapom Bagdada koriste i pobunjenici, proučavajući grad u detalje i tako detektiraju potencijalne mete.