Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najnovije satelitske slike sugeriraju da je sjevernokorejski nuklearni reaktor, smatran glavnim izvorom plutonija u zemlji, nastavio radom slabim intenzitetom.


Reaktor od pet megavata kojim raspolaže Sj. Koreja na nuklearnom kompleksu Yongbyon u stanju je proizvesti oko šest kilograma plutonija godišnje, ili količinu dovoljnu za nuklearnu bombu, ocjenjuju stručnjaci.

Vezani članci Kim Jong-un pojavio se u javnosti - 4 Anonimni južnokorejski dužnosnik tvrdi: Kim Jong Un nije bio na operaciji Kim Jong-un pojavio se u javnosti - 2 Kim se vratio: Sjeverna i Južna Koreja razmijenile vatru u graničnom području

Sj. Koreja pristupila je trima nuklearnim pokusima, a zadnji u nizu izveden je u veljači 2013., ali je nedavno zaprijetila da će izvesti i četvrti.

Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) sa sjedištem u Washingtonu objavio je prošle godine kako se čini da je reaktor stavljen u stanje mirovanja.

Prigovor znači smrt: Kim Jong Un naredio 15 smaknuća

No, isti taj ISIS tvrdi u četvrtak da je satelitski nadzor proveden zimi otkrio "znakove" aktivnosti slabog intenziteta, poput topljenja snijega na stijenkama reaktora i turbine.

Institut spominje i curenje mlaza tople vode iz reaktora kao i ono što se čini parom koja se diže iz zgrade u kojoj se nalazi turbina.

Reaktor Yongbyon zatvoren je 2007. u okviru sporazuma o razoružanju u zamjenu za pomoć ali Sj. Koreja je počela radove na renoviranju nakon zadnjeg nuklearnog pokusa 2013. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook