Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miris nuklearke ujutro

Sateliti iznad Sjeverne Koreje: Opet su upalili nuklearni reaktor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovije satelitske slike sugeriraju da je sjevernokorejski nuklearni reaktor, smatran glavnim izvorom plutonija u zemlji, nastavio radom slabim intenzitetom.

Reaktor od pet megavata kojim raspolaže Sj. Koreja na nuklearnom kompleksu Yongbyon u stanju je proizvesti oko šest kilograma plutonija godišnje, ili količinu dovoljnu za nuklearnu bombu, ocjenjuju stručnjaci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Sj. Koreja pristupila je trima nuklearnim pokusima, a zadnji u nizu izveden je u veljači 2013., ali je nedavno zaprijetila da će izvesti i četvrti.

Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) sa sjedištem u Washingtonu objavio je prošle godine kako se čini da je reaktor stavljen u stanje mirovanja.

Prigovor znači smrt: Kim Jong Un naredio 15 smaknuća

No, isti taj ISIS tvrdi u četvrtak da je satelitski nadzor proveden zimi otkrio "znakove" aktivnosti slabog intenziteta, poput topljenja snijega na stijenkama reaktora i turbine.

Institut spominje i curenje mlaza tople vode iz reaktora kao i ono što se čini parom koja se diže iz zgrade u kojoj se nalazi turbina.

Reaktor Yongbyon zatvoren je 2007. u okviru sporazuma o razoružanju u zamjenu za pomoć ali Sj. Koreja je počela radove na renoviranju nakon zadnjeg nuklearnog pokusa 2013. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene