Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vladajuća francuska koalicija desnog centra pretrpjela je u nedjelju bolan poraz u prvom krugu francuskih lokalnih izbora, izvijestila je francuska televizijska postaja France 2.


Po prvim procjenama TNS Sofres instituta oporbeni socijalisti osvojili su 30 posto glasova a Sarkozyjev UMP 26,7 posto. Zeleni iz stranke Europe Ecologie osvojili su 13,3 posto glasova dok je protuuseljenički Nacionalni front Jean-Marie Le Pena po procjenama dobio 12 posto. Ono što je važnije za drugi krug izbora iduće nedjelje je što su razne stranke francuske ljevice zajedno osvojile oko 50,5 posto glasova te su u nedjelju popodne odmah započeli i pregovori o izbornim listama.

Vezani članci Slika nije dostupna Vladajuća koalicija u Crnoj Gori pobjednik lokalnih izbora Slika nije dostupna Sarkozy pretrpio težak poraz na lokalnim izborima

Ako se prve procjene potvrde, izbori će predstavljati trijumf za čelnicu socijalističke stranke Martine Aubry koja je uspjela kod glasača vratiti vjeru u njenu stranku otkako joj je stala na čelo u studenom 2008. godine. Izlazak birača procjenjuje se na rekordno malih 48 posto.

Ako nijedna lista ne osvoji više od 50 posto glasova, u drugi krug 21. ožujka mogu ući dvije vodeće liste i svaka lista koja je osvojila više od deset posto glasova. (Hina)