Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy za ratifikaciju novog ugovora već u prosincu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u Lisabonu nakon završetka summita EU-a kako želi da francuski parlament ratificira novi ugovor EU-a već u prosincu ove godine.

'Htio bih da do ratifikacije dođe što prije, to jest u prosincu 2007. i bio bih sretan da Francuska bude među prvim zemljama koje će ratificirati novi ugovor'", rekao je Sarkozy.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sarkozy Carli poklonio prsten bivše supruge Slika nije dostupna Sarkozy ljubi Carlu Bruni?

Dogovor o novom ugovoru postignut je u noći s četvrtka na petak nakon što su čelnici EU-a postigli kompromisno rješenje u vezi sa zahtjevima Poljske i Italije, koje su bile posljednje zapreke za dogovor. Ugovor će biti potpisan 13. prosinca u Lisabonu.

Upravo je Francuska gurnula EU u jednu od najvećih kriza nakon što su na referendumu u svibnju 2005. francuski građani odbacili europski ustav. Sarkozy je još prije nego što je izabran za predsjednika predložio da EU dogovori pojednostavljeni ugovor koji se može ratificirati u parlamentu, umjesto na referendumu.

Odmah nakon potpisivanja ugovora, kreće postupak ratifikacije u svim zemljama članicama. Za sada je poznato da će jedino Irska ići na referendumu, na što je dužna prema odredbama svoga ustava. U Velikoj Britaniji raste pritisak da se novi ugovor stavi na referendum čemu se protivi premijer Gordon Brown.

Ne bude li iznenađenja tijekom procesa ratifikacije, ugovor bi trebao stupiti na snagu prije izbora za Europski parlament u lipnju 2009.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene