Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski tjednik Okovani patak (Le Canard Enchaine) navodi da se predsjednički kandidat desnice Nicolas Sarkozy obvezao zaštiti aktualnog predsjednika "svake sudske istrage" nakon što Jacquesu Chiracu istekne mandat i imunitet, a u zamjenu za potporu na izborima 22. travnja.


Takve tvrdnje tjednika, koji je u prošlosti razotkrio nemali broj afera, ured francuskog predsjednika ocijenio je "potpuno neutemeljenima".

Vezani članci Boris Glavaš Hrvatski suverenisti reklamiraju svog kandidata za načelnika Općine Podbablje: "Uredno i na vrijeme primio sakramente" Slika nije dostupna Royal optužila Sarkozyja za pritisak na medije

"U zamjenu za potporu njegovoj kandidaturi Sarkozy se obvezao da će, pobijedi li na predsjedničkim izborima, spriječiti svaki sudski progon Chiraca" oko financijskih skandala, piše "Patak".

"Izglasavanje specifične amnestije na financijske afere, jer bi to bilo politički suviše riskantno, odbačeno je", piše list i navodi da se umjesto toga priprema "prijedlog zakona o sprečavanju krivičnih djela", a u kojem bi jedna odredba nametnula sucima rok za zaključenje slučaja.

Taj vremenski rok "ne bi mogao biti dulji od deset godina nakon počinjenih prekršaja", piše dnevnik pozivajući se na dobro obaviješten izvor iz kruga "Chiracovaca".

"Tri afere, stare više od deset godina... mogle bi tako pasti u
zaborav", piše tjednik i podsjeća na aferu fiktivnog zapošljavanja, zatim na "fantomske isplate plaća" uredu pariškog gradonačelnika, te ispostavu "lažnih faktura gradskoj tiskari Sempap".

Sve se to zbivalo dok je Chirac bio gradonačelnik francuske
prijestolnice (1977-95).

"Ti navodi, koji su potpuno neutemeljeni, ne traže nikakav komentar", kazao je u srijedu za agenciju AFP izvor iz ureda francuskog predsjednika.

Jacques Chirac je 21. ožujka podupro predsjedničku kandidaturu Nicolasa Sarkozyja, a 5. travnja to je učinila i predsjednikova supruga Bernadette Chirac, sudjelujući na jednome skupu.

Sredinom ožujka sudski izvori izjavili su da će Chiraca saslušati pravosuđe sredinom lipnja u aferi oko fiktivnog zapošljavanja koje se provodilo u doba dok je Chirac bio gradonačelnik Pariza.

Izvori nisu navodili u kojem bi statusu Chirac bio saslušan pred sudom.

Devedesetih godina, Chiracovo se ime redovito navodilo u sudskim aferama no šef države bio je zaštićen predsjedničkim imunitetom, koji ga štiti još samo mjesec dana nakon odlaska s vlasti.

Nekoliko bliskih Chiracovih suradnika već je osuđeno zbog tih afera.