Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy: 'Dogovor Francuske i Britanije o zamjeni za Ustav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer Tony Blair dogovorili su se o okviru za postizanje pojednostavljene povelje koja bi reformirala europske institucije.

Sarkozy traži pojednostavljenu povelju koju bi članice mogle
ratificirati bez pitanja svojih glasača, i tako bi se olakšalo
odlučivanje u Europskoj uniji nakon što su 2005. na referendumu u Nizozemskoj i Francuskoj glasači odbili europski ustav.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore Slika nije dostupna Francuska oprezna Ukrajina: Vlast objavila što je dogovoreno

'Tony Blair i ja upravo smo se dogovorili o tome što bi mogao biti okvir za jednu pojednostavljenu povelju. To je velika stvar... Složili smo se da bi to bila nova povelja, a ne mali ustav', rekao je Sarkozy novinarima nakon sastanka s Blairom u Heiligendammu, tijekom summita skupine G8.

Dodao je da se s Blairom dogovorio i o tome kako se nositi sa spornim pitanjem temeljnih prava obuhvaćenih starim ustavom, ali nije elaborirao.

'Rekao sam francuskome narodu da ne želimo ostati u nepokretnoj Europi, nećemo blokiranu Europu, ne želimo Europu koja nema institucije', dodao je Sarkozy.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene