Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer Tony Blair dogovorili su se o okviru za postizanje pojednostavljene povelje koja bi reformirala europske institucije.


Sarkozy traži pojednostavljenu povelju koju bi članice mogle
ratificirati bez pitanja svojih glasača, i tako bi se olakšalo
odlučivanje u Europskoj uniji nakon što su 2005. na referendumu u Nizozemskoj i Francuskoj glasači odbili europski ustav.

Vezani članci Slika nije dostupna Ništa od dogovora: Kosor i Milanović opet će se sastati Slika nije dostupna Ustavne promjene: 'Ne želimo trgovinu ljudima'

'Tony Blair i ja upravo smo se dogovorili o tome što bi mogao biti okvir za jednu pojednostavljenu povelju. To je velika stvar... Složili smo se da bi to bila nova povelja, a ne mali ustav', rekao je Sarkozy novinarima nakon sastanka s Blairom u Heiligendammu, tijekom summita skupine G8.

Dodao je da se s Blairom dogovorio i o tome kako se nositi sa spornim pitanjem temeljnih prava obuhvaćenih starim ustavom, ali nije elaborirao.

'Rekao sam francuskome narodu da ne želimo ostati u nepokretnoj Europi, nećemo blokiranu Europu, ne želimo Europu koja nema institucije', dodao je Sarkozy.