Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarajevo: Uskoro ured za istragu o zločinima u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voditelj Odjela za ratne zločine pri Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine David Schwendiman najavio je kako bi do kraja ožujka u Srebrenici trebao biti otvoren posebni ured ovog odjela čija će zadaća biti istraga o zločinima počinjenim na tom području.

"Taj ured treba olakšati rad našeg posebnog tima koji radi na predmetima ratnih zločina počinjenih u Srebrenici", kazao je Schwendiman novinarima u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

Dodao je kako će, ako se otvaranje posebnog ureda za Srebrenicu pokaže uspješnim projektom, sličan model biti primijenjen i u drugim dijelovima BiH, gdje su tijekom rata počinjeni masovni zločini.

Schwendiman je potvrdio kako je Tužiteljstvo BiH provelo istragu o ratnoj prošlosti 36 sadašnjih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske za koje se sumnjalo da su također bili umiješani u masovne zločine, počinjene nad srebreničkim Bošnjacima nakon što su srpske postrojbe zauzele tu enklavu u srpnju 1995. godine.

Ti su policajci suspendirani s dužnosti kada je istraga otvorena, a Schwendiman je pojasnio kako će informacije do kojih je došlo državno tužiteljstvo biti proslijeđene ravnatelju policije RS Urošu Peni.

"Izvješće koje šaljemo Peni sadržava iskaze svjedoka, materijalne dokaze i sažetke činjenica koje je već utvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY)", kazao je Schwendiman.

Istaknuo je i to kako istraga o policajcima RS, za koje se
pretpostavljalo da su povezani s genocidom počinjenim u Srebrenici, nije završena te će biti nastavljena, a ovisno o rezultatima može se očekivati pokretanje kaznenih postupaka.
Izvješće koje je do sada sačinjeno MUP-u RS može poslužiti kao osnova za moguće stegovne postupke protiv policajaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene