Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Voditelj Odjela za ratne zločine pri Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine David Schwendiman najavio je kako bi do kraja ožujka u Srebrenici trebao biti otvoren posebni ured ovog odjela čija će zadaća biti istraga o zločinima počinjenim na tom području.


"Taj ured treba olakšati rad našeg posebnog tima koji radi na predmetima ratnih zločina počinjenih u Srebrenici", kazao je Schwendiman novinarima u Sarajevu.

Vezani članci Nacionalni park Brijuni - 1 Protiv bivšeg predsjednika istarskog HDZ-a pokrenuta istraga zbog trgovanja utjecajem: Tražio da se na Brijunima zaposli dvoje ljudi Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Stečajnom sucu i još troje osumnjičenih određen jednomjesečni istražni zatvor, tereti ih se da su ukrali 30 milijuna kuna

Dodao je kako će, ako se otvaranje posebnog ureda za Srebrenicu pokaže uspješnim projektom, sličan model biti primijenjen i u drugim dijelovima BiH, gdje su tijekom rata počinjeni masovni zločini.

Schwendiman je potvrdio kako je Tužiteljstvo BiH provelo istragu o ratnoj prošlosti 36 sadašnjih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske za koje se sumnjalo da su također bili umiješani u masovne zločine, počinjene nad srebreničkim Bošnjacima nakon što su srpske postrojbe zauzele tu enklavu u srpnju 1995. godine.

Ti su policajci suspendirani s dužnosti kada je istraga otvorena, a Schwendiman je pojasnio kako će informacije do kojih je došlo državno tužiteljstvo biti proslijeđene ravnatelju policije RS Urošu Peni.

"Izvješće koje šaljemo Peni sadržava iskaze svjedoka, materijalne dokaze i sažetke činjenica koje je već utvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY)", kazao je Schwendiman.

Istaknuo je i to kako istraga o policajcima RS, za koje se
pretpostavljalo da su povezani s genocidom počinjenim u Srebrenici, nije završena te će biti nastavljena, a ovisno o rezultatima može se očekivati pokretanje kaznenih postupaka.
Izvješće koje je do sada sačinjeno MUP-u RS može poslužiti kao osnova za moguće stegovne postupke protiv policajaca.