Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da je u Izraelu na zahtjev bosanskohercegovačkih vlasti uhićen Aleksandar Cvetković.


Cvetković je ratni pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osumnjičen da je sudjelovao u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995.. Iz Tužiteljstva su dodali da je u Tel Aviv već proslijeđen i zahtjev za izručenje uz popratnu dokumentaciju.

Vezani članci Milan Popović (Foto: Dnevnik.hr) Milan Popović uzvratio udarac: "Cijeli incident je insceniran, a policiju je zvala škola zbog ponašanja Igora Kojića!" Severina (Foto: Instagram) Severina otkrila kako i s kime provodi prve dane ljeta: "Slika vrijedi milijun riječi"

Cvetković je tijekom rata u BiH bio pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS čiji su pripadnici strijeljali najmanje tisuću zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su nakon pada Srebrenice bili zatočeni na vojnom gospodarstvu Branjevo u okolici Bratunca.

Istražujući ovaj zločin, bosanskohercegovačko je pravosuđe utvrdilo Cvetkovićevu umiješanost i potom otkrilo da se on skriva u Izraelu nakon čega je i zatraženo njegovo uhićenje i izručenje. Tužiteljstvo BiH dosad je za zločin optužilo nekoliko bivših pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS među kojima je i Franc Kos, slovenski državljanin koji je po tjeralici iz BiH uhićen u Hrvatskoj u ljeto 2010. godine i izručen Tužiteljstvu BiH.

Tužiteljstvo BiH je potvrdilo da je po njegovu nalogu u Čajniču u istočnoj Bosni tijekom dana uhićen Božidar Kuvelja (40) kojega se također tereti za sudjelovanje u srebreničkom genocidu. On je u vrijeme rata bio pripadnikom posebne policije bosanskih Srba koja je također bila umiješana u strijeljanja zarobljenih Bošnjaka. (Hina)