Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izraelci uhitili zločinca iz Srebrenice

Sarajevo traži izručenje Aleksandra Cvetkovića, pripadnika eskadrona smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da je u Izraelu na zahtjev bosanskohercegovačkih vlasti uhićen Aleksandar Cvetković.

Cvetković je ratni pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osumnjičen da je sudjelovao u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995.. Iz Tužiteljstva su dodali da je u Tel Aviv već proslijeđen i zahtjev za izručenje uz popratnu dokumentaciju.

Pročitajte i ovo U Srbiji razmišljaju o uvođenju vojnog roka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Za nekoliko godina U Srbiji razmišljaju o uvođenju vojnog roka: Odsluživanje bi značilo prednost pri zapošljavanju Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Nema konkretnih rješenja Srbijanski predsjednik istaknuo tri cilja na Kosovu: "Najteži je dio zaštita državnih interesa i imovinskih prava"

Cvetković je tijekom rata u BiH bio pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS čiji su pripadnici strijeljali najmanje tisuću zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su nakon pada Srebrenice bili zatočeni na vojnom gospodarstvu Branjevo u okolici Bratunca.

Istražujući ovaj zločin, bosanskohercegovačko je pravosuđe utvrdilo Cvetkovićevu umiješanost i potom otkrilo da se on skriva u Izraelu nakon čega je i zatraženo njegovo uhićenje i izručenje. Tužiteljstvo BiH dosad je za zločin optužilo nekoliko bivših pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS među kojima je i Franc Kos, slovenski državljanin koji je po tjeralici iz BiH uhićen u Hrvatskoj u ljeto 2010. godine i izručen Tužiteljstvu BiH.

Tužiteljstvo BiH je potvrdilo da je po njegovu nalogu u Čajniču u istočnoj Bosni tijekom dana uhićen Božidar Kuvelja (40) kojega se također tereti za sudjelovanje u srebreničkom genocidu. On je u vrijeme rata bio pripadnikom posebne policije bosanskih Srba koja je također bila umiješana u strijeljanja zarobljenih Bošnjaka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene