Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezan s ISIS-om

Tinejdžer priznao planiranje atentata na Papu Franju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tinejdžer (15) je priznao da je povezan s Islamskom državom i planovima da izvede atentat na Papu Franju tokom njegovog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama 2015. godine.

No čini se kako 15-godišnjaku to nije bio jedini napad koji je planirao. Pokušao je naručiti i dijelove za bombe koje je naučio praviti preko interneta. Srećom zbog neiskustva putem interneta je naručio smajperistu, koji je zapravo bio tajni FBI agent te je tako uhićen 12 dana prije planiranog atentata.

Pročitajte i ovo Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

"Santos Colon je kontaktirao nekoga za koga je mislio da je plaćenik, ali u stvarnosti je to bio zaposlenik FBI-a. Također je raspravljao o planovima i izviđanjima mete s agentom te dogovarao kupnju materijala za eksplozivne naprave", naveli su iz ministarstva pravosuđa SAD-a.

Sudski dokumenti ukazuju na to da je mladić čin pokušao provesti u znak podrške Islamskoj državi te da je tokom inkriminirajućih akcija koristio lažno ime Ahmad Shakoor. Colon, kojem je trenutno 17, u nagodbi s tužiteljstvom dogovorio je da se protiv njega odbace tri maloljetničke optužbe, ali je priznao da je sudjelovao u nabavi materijala za terorističku organizaciju te će mu po toj točki biti suđeno kao odrasloj osobi.

Još se ne znaju detalji o tome kako je došao u kontakt s terorističkom skupinom niti kako su komunicirali. Trenutno mu prijeti 15 godina zatvora. Ipak, suđenje će biti odgođeno do 2021. dok Colon prolazi psihijatrijsko liječenje. U papirima stoji da je i prije bio pacijent u mentalnim institucijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene