Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić, uz posredovanje Ive Sanadera, usuglasili su se kako će surađivati na projektu ustavnih promjena u BiH, navode u bosanskohercegovački dnevni listovi, ali uz ogradu da je upitno kako će sa ta suradnja razvijati.


Unatoč najavama kako bi nakon Sanaderove posredničke misije i susreta s Čovićem i Ljubićem u četvrtak moglo doći i do ujedinjavanja dvaju HDZ-a u BiH, novinski komentari, a i sami predsjednici ovih stranaka u subotu znatno su suzdržaniji u pogledu buduće suradnje.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer o optužbama da hrvatske službe regrutiraju radikalne islamiste: "To je kompletna besmislica. Riječ je o vrlo kreativnoj manipulaciji" Sud Bosne i Hercegovine (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Teške optužbe: "Hrvatska je pokušala vrbovati vehabije da prenose oružje". BiH otvorila istragu, reagirala i SOA

Pozivajući se na izvore bliske stranačkim vrhovima, "Dnevni avaz" prenosi kako su Sanader, Čović i Ljubić dogovorili da "zajedno sastavljaju prijedlog ustavnih promjena u BiH".

Na tome bi, prema navodima ovog lista, konkretno radili Čović i Ljubić dok bi Sanader bio nekom vrstom posrednika u izradi toga projekta.

Sam Ljubić ovu vrstu suradnje opisao je kao neku vrstu "sinergije između HDZ BiH i HDZ 1990" što opet "ne znači kako će dva HDZ-a dati zajednički prijedlog ustavnih promjena".

"Oslobođenje" o susretu predsjednika dva posvađana HDZ-a u BiH izvješćuje uz naslov: 

Neimenovani dužnosnik HDZ 1990. kazao je ovom listu kako je preuranjeno govoriti budućim oblicima suradnje između dviju stranake.

I banjalučke "Nezavisne novine" konstatiraju kako, barem sa
stajališta HDZ 1990, ujedinjenje dvije stranke o kojemu se nagađalo, "nije na vidiku zbog suštinskog neslaganja" oko ranije odbačenog paketa ustavnih promjena u BiH.

Prema ovom listu, u HDZ-u 1990. glavni problem i dalje vide u Čoviću i to upravo zbog njegova zalaganja za takav koncept promjene Ustava.