Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ova lokacija bila je godinama vješto skrivana od javnosti.


Jezero Karačaj, koje se nalazi na jugu planine Ural, najopasnije je mjesto na svijetu.

Vezani članci Aleksej Navaljni u Rusiji Aleksej Navaljni sletio u Rusiju pa ga odmah priveli, na moskovskom aerodromu uhićeni i njegovi pristaše Samo u Rusiji Razglednicama iz Rusije nasmijali i šokirali svijet, život im je stvarno zanimljiv

Za manje od sat vremena u blizini jezera Karačaj u vama će biti smrtonosna doza radijacije, piše Business Insider. Naime, tijekom četrdesetih godina prošlog stoljeća, ruska tajna tvornica za izradu nuklearnog oružja Majak, napravljena je za izradu plutonija za sovjetski projekt atomskih bombi.

Tu tvornicu ruska Vlada je vješto skrivala, a tek 50 godina kasnije Boris Jeljcin proglasio je regiju u kojoj se ona nalazi otvorenom. Kada se za to saznalo, zapadni stručnjaci koji su došli ondje proglasili su jezero Karačaj najzagađenijim mjestom na svijetu.

Izrael testirao 'prljavu bombu'

Budući da je ono postalo mjesto za ispuštanje radioaktivnog otpada, ne samo što je samo jezero postalo zagađeno, već se to dogodilo i okolnim mjestima, zraku i vodi. Zabilježen je porast oboljelih od raka za 21 posto, 25 poto više djece se rađalo s nekim defektom, a 41 posto više ljudi dobilo je leukemiju.

Stoga je područje oko ovog jezera potpuno zatvoreno za posjetitelje, jer bi samo približavanje njemu moglo ubiti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook