Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Zamjenik ministra financija podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik ministra pravosuđa SAD-a Paul McNulty podnio je ostavku, nakon godinu i pol provedenih na toj dužnosti, opravdavajući je "privatnim razlozima", no američke TV postaje proglasile su ga četvrtom, do sada najviše pozicioniranom žrtvom skandala u vezi s otpuštanjEM saveznih tužitelja po kriteriju političke lojalnosti republikanskoj administraciji.

U pismu s ostavkom, koje je uputio ministru Albertu Gonzalesu, McNulty navodi kako napušta dužnost krajem ljeta zbog "financijskih realnosti" povezanih s "djecom u dobi za fakultet i dva desetljeća javne službe".

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Slika nije dostupna Japanski ministar umješan u sklandal podnio ostavku

McNulty (49) je u intervjuu za The Washington Post od utorka, rekao da politička bura izazvana smjenama tužitelja, uključujući i njegovo svjedočenje pred odborom za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa kada nije pružio odgovarajuće informacije, nije igrala ulogu u odluci o ostavci.

"To je bilo veliko pitanje posljednjih nekoliko mjeseci, no tajming je stvarno vezan uz druge stvari", rekao je McNulty.

Devet saveznih tužitelja prisiljeno je na ostavke tijekom 2006.,
sedmero njih u istom danu u prosincu, što javnost uglavnom smatra posljedicom njihove nelojalnosti ili bar nedovoljne lojalnosti politici Busheve administracije, kako su to procijenili visoki dužnosnici Bijele kuće i ministarstva pravosuđa, piše Post. 

Otpuštanja su izazvala veliko sučeljavanje republikanske
administracije i većinskih demokrata u Kongresu, te brojna saslušanja koja još nisu završena. Prije McNultyja, troje visokih dužnosnika ministarstva pravosuđa, podnijelo je ostavke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene