Prosvjed za ženska prava
Prosvjed za ženska prava Foto: Afp

Američki Vrhovni sud odlučio je u petak da će saslušati protuargumente administracije predsjednika Joea Bidena i klinika za pobačaje na strogi zakon o abortusu u Teksasu koji gotovo posve zabranjuje prijevremeni prekid trudnoće.


Suci ipak nisu prihvatili zahtjev administracije da se zakon blokira dok traje sudski postupak, s čime se nije složila liberalna sutkinja Sonya Sotomayor. Prvo saslušanje je zakazano za 1. studenoga. Većinu na sudu imaju konzervativci sa šest prema troje liberalnih sudaca.

Teksaški zakon, o kojem se vodi žestoka pravna bitka, zabranjuje pobačaj čim se mogu čuti otkucaji srca fetusa ili oko šestog tjedna trudnoće kada većina žena još ne zna da su trudne. Zakon nema iznimke u slučajevima incesta ili silovanja.

Sudska praksa Vrhovnog suda jamči pravo ženama na pobačaj do oko 22 tjedna trudnoće. Vrhovni sud je ranije odlučio da će 1. prosinca saslušati protuargumente u još jednome slučaju koji bi mogao srušiti pravo na pobačaj, zajamčeno nakon presude iz 1973. u slučaju Roe protiv Wadea. Ta se presuda očekuje do kraja lipnja 2022.

Ujedinjeni u protivljenju teksaškom zakonu, deseci tisuća ljudi su početkom listopada prosvjedovali na skupovima u svih 50 saveznih država podržavajući pravo na abortus.

Pristaše prava na izbor diljem zemlje boje se da je to uvod u smanjivanje njihovih ustavnih prava.

Slika nije dostupna Rezolucija koja je izazvala buru: Europski parlament usvojio izvješće Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Ultrazvuk, ilustracija - 2 Rezolucija o općem pravu na pobačaj podijelila društvo. Oglasila se Crkva, burna rasprava i u Saboru, javili se i liječnici

U mjesec dana nakon što je zakon donesen, stotine žena iz Teksasa su otišle u druge savezne države na pobačaj, druge su pokušale doći do pilula koje izazivaju pobačaj ili posjetile "krizne centre za trudnoću" koje ohrabruju žene da ne pobace.

Klinike za pobačaje se muče s preživljavanjem zbog opadanja posjeta pacijentica i dio zaposlenih dobio je otkaz.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju