Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koriste novac za obveze

SAD: Ugrožene mirovine milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki i sve veći dio američkih radnika uzima iz računa na kojima su štedjeli za mirovinu i koristi se tim novcem u nemirovinske svrhe pa se sve češće postavlja pitanje svrhovitosti toga sustava.

Više od jedne četvrtine Amerikanaca koji imaju račune u sustavu zvanom 401(k) i drugim sustavima mirovinske štednje upotrebljava taj novac za plaćanje tekućih troškova, pokazuju novi podaci. Podizanje novca i zajmovi ispraznili su gotovo četvrtinu od 293 milijarde dolara koliko su radnici deponirali u te račune u prošloj godini, a to potkopava ionako uzdrman sustav socijalne sigurnosti milijuna Amerikanaca.

Političari na saveznoj razini već hoće srezati povlastice iz sustava socijalne skrbi i zdravstvene zaštite (Medicarea) kako bi se obuzdao sve veći savezni deficit, a stručnjaci kažu kako odliv iz tih računa ima teške implikacije za buduće umirovljenike.

>> Obama: Nepodizanje granice zaduživanja naštetit će SAD-u

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

'Idemo iz zla u gore', rekla je Diane Oakley, direktorica Nacionalnog instituta za sigurnost mirovine. 'Već sve manje radnika privatnog sektora uplaćuje u stabilan mirovinski sustav. A ušteđevine u individualnim štednim računima poput 401(k), koji su već ozbiljno načeti, i dalje gube novac na sve strane'.

Izvještaj koji će ovaj tjedan objaviti firma Hello Wallet pokazuje da više od četvrtine radnika uzima iz mirovinske štednje da bi otplaćivala hipoteke, dugove na kreditnim karticama i druge račune. Najgore stoje osobe u četrdesetim godinama, njih se čak trećina služi novcem od mirovine u te svrhe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene