Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države suspendirale su s Rusijom pregovore o prekidu vatre u Siriji pošto se raspalo primirje dogovoreno 9. rujna, objavio je State Department i optužio Rusiju da nije poštovala preuzete obveze.


"Svima je isteklo strpljenje s Rusijom", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Vezani članci Zračni napadi u Siriji, ilustracija Amerikanci bombardirali bazu proiranske milicije u Siriji Slika nije dostupna SAD i Rusija nisu postigli dogovor o Siriji

"Rusija nije poštovala obveze koje je preuzela", napose u humanitarnim pitanjima i nije "bila sposobna osigurati" da sirijski režim prekine bombardiranja što je bilo predviđeno rusko-američkim sporazumom od 9. rujna.

"Naprotiv, Rusija i sirijski režim odabrali su nastaviti vojnim putem", navodi State Department u priopćenju.

Optužuje Rusiju i druge sirijske saveznice da pojačavaju napade na civilna područja.

"Ta odluka nije jednostavno donesena", navodi u priopćenju John Kirby.

Pentagon dodaje u ponedjeljak da će vojnici dviju zemalja nastaviti komunicirati putem već uspostavljenih kanala kako bi izbjegli da u protuterostičkim operacija u Siriji ometaju jedni druge.

No SAD poziva kući osoblje koje je poslao u Ženevu kako bi ondje uspostavili "Zajednički implementacijski centar" s ruskim časnicima kako bi planirali koordinirane udare.

Američki diplomati prekinut će razgovore s Rusijom o obnovi sporazuma od 9. rujna koji su dogovorili američki dražvni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. (Hina)