Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je Sjeverna Koreja ustvrdila u nedjelju da je uspješno postavila u orbitu satelit raketom dugog dometa američki združeni operativni centar za svemir (JSPOC) pri Američkom strateškom zapovjedništvu objavio je kako su u orbiti "dva predmeta" no da je nejasno odašilje li ijedan signale.


Sjeverna Koreja u nedjelju je objavila kako je lansirala Kvangmjongsong 4 satelit u devet ujutro po lokalnom vremenu.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto: AFP) Tko će platiti Kimov boravak u hotelu u Singapuru? Moon Jae-in i Kim Jong-un (Foto: AFP) Iznenada se sastali Moon i Kim: Dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira

JSPOC objavio je na javnoj internetskoj stranici Space-Track.org kako u orbiti prati dva predmeta.

Prema inženjeru Johnu Schillingu, stručnjaku za svemirsku i raketnu tehnologiju, lansiranje je slično onom iz prosinca 2012. kada je Sjeverna Koreja lansirala 'satelit' koji obiđe Zemlju svakih 95 minuta no nikad nije zabilježen signal s nakupine od 100 kilograma tamnog metala za koji Sjeverna Koreja tvrdi da je opremljen kamerama koje šalju sliku natrag na Zemlju.

Prema američkim stručnjacima za nekoliko dana moći će se utvrditi može li sjevernokorejski satelit stabilizirati kretanje orbitom i komunicirati sa Zemljom.

Svjetske sile i Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju su snažno osudili sjevernokorejsko lansiranje rakete dalekog dometa, naglasivši da se radi o kršenju UN-ovih rezolucija. (Hina)