Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Senat zabranio CIA-i okrutne metode ispitivanja unatoč Bushovoj najavi veta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat je jučer prihvatio prijedlog zakona kojim se CIA-i zabranjuje mučenje izazivanjem osjećaja utapanja i drugih okrutnih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam, otvoreno se suprotstavljajući prijetnji predsjednika Georgea W. Busha da će staviti veto na svaki propis koji ograničava CIA-u u ispitivanju.

Zabrana je sadržana u zakonu kojim se odobravaju sredstva za obavještajna djelovanja u ovoj godini, a koji je prihvaćen s 51 glasom za i 45 protiv.

Pročitajte i ovo ISIS-K sigurnosna opasnost Europa na nišanu terorista, aktivirani sigurnosni alarmi: Iz ove zemlje kreću u napade Slika nije dostupna Bush potpisao zakon o 'agresivnim' metodama ispitivanja

Predstavnički dom isti je zakon prihvatio u prosincu i on je sada upućen predsjedniku Bushu.

Osim simuliranog utapanja, koje su osudile skupine za zaštitu ljudskih prava i druge države, od CIA-e se traži da poštuje vojni priručnik za ispitivanje zatočenika po kojemu su zabranjeni i prisilno svlačenje, elektroškovi, zastrašivanje psima, lažna pogubljenja, i slične metode.

"Nitko u svijetu ne smije posumnjati da ova velika zemlja koristi mučenje", kazao je republikanski senator iz Nebraske Chuck Hagel, jedan od pokrovitelja zakona.

Predsjednik senatskog odbora za obavještajne službe, demokrat Jay Rockfeller, upozorio je da se uporaba okrutnih metoda može vratiti kao bumerang zarobljenim američkim vojnicima u svijetu.

"Osveta je način na koji svijet funkcionira. Ono što mi činimo drugima, oni će činiti nama - samo gore. Ovo nije rasprava samo o legalnosti, nego i o moralu, o tome kako vidimo sebe i što predstavljamo svijetu", rekao je Rockfeller.

Bijela kuća najavila je da će predsjednikovi savjetnici preporučiti veto. "Dijelovi tog zakona nisu konzistentni s provedbom djelotvornog prikupljanja informacija", rekao je glasnogovornik Tony Fratto.

Donošenje zakona oduševljeno su pozdravile američke skupine za zaštitu ljudskih prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene