Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Senat je jučer prihvatio prijedlog zakona kojim se CIA-i zabranjuje mučenje izazivanjem osjećaja utapanja i drugih okrutnih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam, otvoreno se suprotstavljajući prijetnji predsjednika Georgea W. Busha da će staviti veto na svaki propis koji ograničava CIA-u u ispitivanju.


Zabrana je sadržana u zakonu kojim se odobravaju sredstva za obavještajna djelovanja u ovoj godini, a koji je prihvaćen s 51 glasom za i 45 protiv.

Vezani članci Životinje u cirkusu - u nemilosti ljudi i pod kaznama Nezakonita trgovina, krivolov, nesreće... Zastupnici traže zabranu korištenja divljih životinja u cirkusima Slika nije dostupna Skandal i tortura: Evo o čemu je CIA lagala

Predstavnički dom isti je zakon prihvatio u prosincu i on je sada upućen predsjedniku Bushu.

Osim simuliranog utapanja, koje su osudile skupine za zaštitu ljudskih prava i druge države, od CIA-e se traži da poštuje vojni priručnik za ispitivanje zatočenika po kojemu su zabranjeni i prisilno svlačenje, elektroškovi, zastrašivanje psima, lažna pogubljenja, i slične metode.

"Nitko u svijetu ne smije posumnjati da ova velika zemlja koristi mučenje", kazao je republikanski senator iz Nebraske Chuck Hagel, jedan od pokrovitelja zakona.

Predsjednik senatskog odbora za obavještajne službe, demokrat Jay Rockfeller, upozorio je da se uporaba okrutnih metoda može vratiti kao bumerang zarobljenim američkim vojnicima u svijetu.

"Osveta je način na koji svijet funkcionira. Ono što mi činimo drugima, oni će činiti nama - samo gore. Ovo nije rasprava samo o legalnosti, nego i o moralu, o tome kako vidimo sebe i što predstavljamo svijetu", rekao je Rockfeller.

Bijela kuća najavila je da će predsjednikovi savjetnici preporučiti veto. "Dijelovi tog zakona nisu konzistentni s provedbom djelotvornog prikupljanja informacija", rekao je glasnogovornik Tony Fratto.

Donošenje zakona oduševljeno su pozdravile američke skupine za zaštitu ljudskih prava.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju