Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Senat usvojio zakon o istraživanju matičnih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat prihvatio je zakonsku mjeru kojom se ublažavaju ograničenja za financiranje istraživanja embrionalnih matičnih stanica iz saveznog proračuna, ne obazirući se na prijetnju predsjednika Georgea W. Busha kako će ponovno staviti veto na taj zakon, koji treba proširiti put do novih metoda liječenja.

Senat je prijedlog izglasao sa 63 glasa za i 34 protiv, što je vrlo blizu dvotrećinskoj većini koja je potrebna da bi se srušio predsjednikov veto.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Slika nije dostupna Čeka se Obamina potvrda SAD: 600 milijuna dolara za sigurnost na granici s Meksikom

'Nemamo svaki dan priliku glasati za izlječenje bolesnih. To je plemenit cilj', rekla je tijekom rasprave demokratska senatorica Claire McCaskill.

Pitanje istraživanja embrionalnih matičnih stanica bilo je jedno od ključnih etičkih pitanja tijekom kampanje za kongresne izbore u studenom 2006., a do senatskog usvajanja zakona dolazi u manje od 100 dana otkako su demokrati preuzeli kontrolu nad oba doma Kongresa.

'Mi ćemo, izravno ili neizravno, koristiti savezni novac da bismo uništavali embrije', usprotivio se senator Tom Coburn, iz Oklahome. Naveo je kako tvrdnje znanstvenika o prekretnici u istraživanju embrionalnih stanica nisu potkrijepljene dokazima te da su se matične stanice odraslih već pokazale vrlo korisnima u različitim situacijama.

Očekuje se kako će Predstavnički dom Kongresa, koji je ove godine usvojio sličnu mjeru, prihvatiti senatsku verziju kako bi ona bila upućena Bushu.

'Zakon prelazi moralnu liniju tako da novac poreznih obveznika koristi za uništavanje ljudskih embrija, i to je moralna linija za
koju je predsjednik rekao da je neće prijeći, i zbog tih će razlika staviti veto na zakon', izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Matične stanice, koje se stvaraju u prvim danima nakon začeća, imaju sposobnost preobrazbe u različite oblika tkiva i organa, i potencijal za liječenje bolesti kao što su mladenački dijabetes, te Parkinsonova i Alzheimerova bolest.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene