Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drže sve na oku

SAD se priprema za rat u svemiru: 'Moramo biti spremni, ne smijemo ga izgubiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Moramo biti spremni, moramo se pripremiti na potencijalan konflikt koji bi jednog dana mogao eskalirati daleko od Zemlje", rekla je tajnica Američkog ratnog zrakoplovstva.

Američko ratno zrakoplovstvo započelo je s pripremama za moguće ratne sukobe koji bi se mogli prošiti izvan planete Zemlje, te postati svemirska borba, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij"

"Nama poznati sustavi ratovanja suočavaju se sa razvojem naprednijih sustava čijim se razvojem javljaju i nove, do sada nezabilježene prijetnje", kazala je Deborah Lee James, tajnica Američkog ratnog zrakoplovstva na nedavno održanom simpoziju o svemiru.

INFOGRAFIKA Svih 9 oceana u Sunčevom sustavu na jednom mjestu

Napomenula je i kako postoji opasnost od potencijalnih "neprijateljskih glumaca" za kojih postoji mogućnost da spremaju nešto veliko, a javnost o tome ništa ne zna. Stoga, smatra Lee James, valja biti na oprezu i otvorenog uma kada se radi o svemiru.

"Kinezi su započeli sa testiranjima satelitskih oružja još 2007. godine", kazala je Lee James misleći pritom na događaj u kojem je Kina uništila jednu od svojih letjelica s anti-satelitskim raketama koja je prestala raditi. Nakon njezina uništenja u zemljinoj orbiti ostalo je više od 3.000 dijelova koji će tamo ostati i u budućnosti.

VIDEO Čuli ste šum? Otkrivena Zemljina najveća misterija

VIDEO Savršenstvo kojeg nije stvorio čovjek

"Bilo je dodatnih ispaljivanja ne bi li se uništio satelit, no ništa se nije postiglo. Pokušaji uništenja i dalje su u tijeku, zbog toga smo zabrinuti te nadgledamo aktivnosti u zemljinoj orbiti", rekla je Lee James te napomenula da je među zemljama čije aktivnosti svakodnevno prate i Rusija.

"Moramo biti spremni, moramo se pripremiti na potencijalan konflikt koji bi jednog dana mogao eskalirati daleko od Zemlje", rekla je.

Prošle je godine Ministarstvo obrane uvelo strateški pregled portfelja prostora svemira, ne bi li ga što bolje upoznali, shvatili i prepoznali njegove prednosti kao i nedostatke.

Sablasne fotografije koje prikazuju tamnu stranu života na Zemlji

"Moramo osigurati da naša misija, ukoliko do nje dođe, bude uspješna. Ne smijemo dopustiti da nam naši protivnici otmu naš prostor, da izgubimo rat", govorila je Lee James na simpoziju.

"Investirat ćemo u treninge, u znanost i razvoj taktika potrebnih za dominaciju u svemiru", rekla je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene