Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagonetni zvuk

VIDEO Čuli ste šum? Otkrivena Zemljina najveća misterija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su konačno otkrili uzrok zagonetnih zvukova koje proizvodi naš planet, a intrigiraju ljude posljednjih 40 godina.

Misteriozne zvukove mnogi su povezivali sa javljanjima izvanzemaljaca, odnosno porukama koje nam šalje svemir. Najnovija studija pokazala je da signali naše galaksije, takozvani 'Taos Šum', fenomen koji uključuje upornu i invazivnu niskofrekventnu buku koju u većini slučajeva ljudsko uho ne može čuti, nije povezan sa izvanzemaljcima. Upravo suprotno, odgovor je toliko jednostavan da se mnogi pitaju kako do sada nikome takvo nešto nije palo na pamet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjetski misterij Možda je ovo napokon odgovor na taj dosadni šum koji vas stalno iritira Slika nije dostupna Jeste li ikad čuli koju? AUDIO Ovo su najmisterioznije zvučne anomalije na Zemlji

Desetljećima ljudi su se žalili na zvukove koji im ne daju mirno spavati, uzrokuju glavobolje i depresiju, sve do početka 90-ih kada su znanstvenici potvrdili postojanje zvukova koje proizvodi sama Zemlja.

VIDEO Savršenstvo kojeg nije stvorio čovjek

Zemljina je unutrašnjost ispunjena pozadinskom bukom komprimiranih valova koje uzrokuju vjetrovi, plime i oseke oceana, manji seizmički događaji, promet ili ostale ljudske aktivnosti. Ti valovi odjekuju diljem zemljinog podzemlja. Iako ih mi ne možemo čuti, ali Zemlja stalno proizvodi zukove, prenosi The Independent.

"Ovo je veliki napredak u objašnjavanju misterioznih signala koji nas godinama zabrinjavaju i golicaju našu maštu", rekao je autor studije.

U objavljenoj studiji stoji kako najpoznatiji tihi ‘vertikalni’ šum uzrokuju stalni snažni dubokooceanski valovi. Točnije, pretpostavlja se da nastaju od dva vala iste frekvencije koji putuju u različitim smjerovima. Te promjene stvaraju takozvani trajni val koji udara u oceansko dno duplirajući frekvenciju valova od kojih je nastao i tako proizvodi šum.

Zemljin šum se najčešće proizvodi kombinacijom atmosferskih događanja, dinamike oceana, dinamike morskih valova zbog oblika obale i dubine i oblika oceanskog dna. Zvukovi traju od 13 do 300 sekundi, a nažalost ih ne mogu svi čuti. Oni hipersenzibilnog sluha čuti će zvukove poput puhanja u cijev ili zvukove iz dna bunara.

Istraživanje: Ako vanzemaljci postoje onda su - ogromni

Šum se javlja u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi

Thaos Šum svoj je naziv dobio prema gradu Taos u Novom Meksiku. Mnogi koji su čuli taj zvuk vjerovali su da je povezan sa vojnom infrasrukturom u i oko Novog Meksika i Ministarstvom obrane, a i da su ih možda mogli proizvesti niskofrekventni sonarni valovi. Nakon što je buka postajala sve češća, stanovnici su zbog popratnih tegoba koje je počeo uzrokovati, odlučili putem svojeg predstavnika u Kongresu tražiti nezavisnu istragu.

Za sve one koji ne znaju o kojem zvuku govorimo, postoje video snimke na kojima je isti zabilježen. Poslušajte!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene