Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protest iz SAD-a

Bura zbog američkog novinara uhićenog pod optužbom za špijunažu: "Rusija krši međunarodno pravo"

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich Foto: Afp
Rusija nije američkim konzularnim službenicima odobrila pristup novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu otkako je uhićen krajem prošlog mjeseca i time krši međunarodno pravo, rekao je u ponedjeljak zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Vedant Patel je novinarima na redovitom brifingu rekao da je Moskva tijekom vikenda službeno obavijestila Washington o pritvaranju, ali Sjedinjene Države još uvijek traže konzularni pristup novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu, koji je u pritvoru od 29. ožujka pod optužbama za špijunažu.

"U ovom trenutku to je kršenje obveza Rusije prema našoj konzularnoj konvenciji i kršenje međunarodnog prava", rekao je Patel.

Sjedinjene Države i Sovjetski Savez složili su se u ugovoru potpisanom 1964. da će konzularnom službeniku biti dopušteno posjetiti pritvorenog ili uhićenog građanina druge države unutar dva do četiri dana od pritvaranja, ovisno o lokaciji.

Pročitajte i ovo Pentagon Pentagon Dokumenti koji su procurili otkrivaju puno više nego se mislilo: Čini se da SAD špijunira i svoje saveznike, među njima i Ukrajinu

"Naglasili smo potrebu da ruska vlada omogući ovaj pristup što je prije moguće", dodao je Patel. Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Odvjetnici Wall Street Journala posjetili su novinara, a novine su pozvale na njegovo hitno oslobađanje.

Sjedinjene Države pozvale su Rusiju da oslobodi Gershkovicha i odbacile tvrdnje o špijunaži kao smiješne.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene