Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evan Gerškovič

Rusija optužila američkog novinara za špijunažu: Prvi takav slučaj od Hladnog rata, prijeti mu do 20 godina zatvora

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Istražitelji ruske Savezne sigurnosne službe (FSB) formalno su optužili Evana Gerškoviča za špijunažu, ali novinar Wall Street Journala zanijekao je optužbe tvrdeći da je u Rusiji radio kao novinar, izvijestile su u petak ruske novinske agencije.

Ruski Savez sigurnosne službe (FSB), nasljednik sovjetskog KGB-a, objavio je 30. ožujka da je uhitio Evana Gerškoviča (31) u Jekaterinburgu, gradu u podnožju Urala, i da ga sumnjiči za špijunažu zbog prikupljanja državnih tajni o vojno-industrijskom kompleksu. Za to mu prijeti do 20 godina zatvora.

"Gerškovič je optužen", rekao je izvor, a prenio Interfax.

TASS je izvijestio da je FSB optužio Gerškoviča za špijunažu za SAD i da je on to zanijekao.

Pročitajte i ovo Evan Gershkovich Hladnoratovske igrice Uhićenje američkog novinara u Rusiji povezano sa špijunskim parom koji je razotkriven u Sloveniji

"On je kategorički zanijekao sve optužbe i rekao da se u Rusiji bavio novinarstvom", rekao je neimenovani izvor za TASS.

Gerškovič je prvi američki novinar pritvoren u Rusiji pod optužbama za špijunažu od Hladnog rata.

Wall Street Journal je zanijekao da se Gerškovič bavio špijunažom i zatražio je da ga se odmah pusti na slobodu.

Kremlj je objavio da se Gerškovič bavio špijunažom "pod krinkom" novinarstva. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je SAD-u da je Gerškovič bio uhvaćen na djelu dok je pokušavao doznati neke tajne.

SAD je zatražio od Rusije da pusti Gerškoviča na slobodu i ocijenio optužbe za špijunažu smiješnima.

Njegovo puštanje na slobodu zatražio je i američki predsjednik Joe Biden. Ruski predsjednik Vladimir Putin još nije javno komentirao ovaj slučaj.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj i Ranko Ostojić pregledavaju poruke Donosi Provjereno Pogledajte detalje velikog skandala u MUP-u: Što otkrivaju poruke iz tajne policijske grupe?

Gerškovič je rođen u obitelji sovjetskih emigranata, a odrastao je u New Jerseyju. U Moskvu se doselio potkraj 2017. kako bi radio za Moscow Times nakon čega je radio za AFP.

Kada je Rusija pokrenula "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini u veljači 2022., bio je u Londonu i trebao se vratiti u Rusiju kako bi se pridružio moskovskom uredu Wall Street Journala. Odlučeno je da će živjeti u Londonu i često putovati u Rusiju na zadatke kao dopisnik akreditiran pri Ministarstvu vanjskih poslova.

Slučaj se dogodio nakon što je u prosincu razmijenjena američka košarkašica Brittney Griner, koja je bila u zatvoru u Rusiji, za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, zatvorenika u SAD-u. Griner je u Rusiji dobila devet godina zatvora zbog posjedovanja droge.

SAD optužuje Moskvu da proizvoljno uhićuje Amerikance kako bi ih zamijenila za Ruse koji se nalaze u američkim zatvorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene