Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame dodala je nekoliko desetaka iranskih pojedinaca i organizacija na svoju 'crnu listu' sankcija, pojačavajući pritisak na režim u Teheranu nakon novih međunarodnih sankcija koje mu je prošloga tjedna uvelo Vijeća sigurnosti UN-a, zbog nastavka obogaćivanja urana.


Sankcije su usmjerene na entitete vezane uz iranski nuklearni i raketni program, uključujući banke, brojne tvrtke te energetske i osiguravajuće kompanije, kao i na dva visoka zapovjednika i nekoliko skupina vezanih uz Korpus iranske Revolucionarne garde. Proširenje jednostranih sankcija znak je drugim zemljama da će SAD energično graditi na sankcijama UN-a te kako želi da i druge zemlje učine isto, izvijestili su američki mediji. Najavljujući sankcije u Bijeloj kući, ministar financija Timothy Geithner je rekao da se za njihovu učinkovitost 'mora uspostaviti usklađeni međunarodni pristup, a to nije nešto što SAD može učiniti sam'.

Očekuje se da će brojne zemlje i blokovi uskoro uvesti slične sankcije u nastojanju da pojačaju učinak sankcija UN-a, koji same po sebi imaju ograničenu snagu. Europska unija bi, primjerice, svoj paket sankcija Iranu trebala objaviti u četvrtak. Rusija i Kina, koje su podržale sankcije UN-a tek kada im je SAD zajamčio da neće biti poremećeno njihovo trgovanje s Teheranom, naznačile su da se protive daljnjim sankcijama iranskom gospodarstvu i trgovini. Rusko ministarstvo vanjskih poslova prošlog je tjedna upozorilo protiv jednostranih sankcija s kojima bi se kažnjavale strane tvrtke. SAD i druge zemlje optužuju Iran da razvija nuklearni program kako bi se domogao nuklearnog oružja, dok Teheran tvrdi da su namjere programa mirnodopske.

Vezani članci Slika nije dostupna Iran poručio EU: Dobit ćete odlučan odgovor zbog politike sankcija Slika nije dostupna SAD i Brazil u ozbiljnim nesuglasicama oko Irana

Američke sankcije trebaju odvratiti međunarodno poslovanje od Irana, te na taj način povećati ekonomsku i političku izolaciju zemlje. Američke tvrtke koje posluju sa stranim kompanijama koje rade s iranskim tvrtkama s 'crne liste', podliježu sankcijama. Na američkom je popisu Poštanska banka, 16. iranska banka koja će biti izložena sankcijama. Sedamnaest od 22 energetske tvrtke i osiguravajuća društva uvrštena na listu, posluje izvan Irana. Na listi su i imena 90 brodova koje je iranska međunarodna brodarska kompanija navodno koristila za izbjegavanja sankcija, koje su od ranije na snazi. (Hina)