Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Željeli se boriti protiv SAD-a

SAD očekuju deportaciju petorice američkih muslimana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agenti američkog FBI-a u petak su ispitali petoricu mladih američkih muslimana iz predgrađa Washingtona, uhićenih u Pakistanu, koje bi tamošnje vlasti uskoro trebale deportirati u SAD, izvješćuje u petak TV mreža MSNBC News.

Uhićena petorica Amerikanaca 20-godišnjaka, koji su pakistanskog, egipatskog ili etiopskog podrijetla, navodno su željeli otići u Afganistan i boriti se protiv zapadnih snaga koje predvodi SAD, kazali su pakistanski dužnosnici. Istragom se protiv njih prikupljaju dokazi o sudjelovanju u uroti za potporu terorističkim organizacijama, kazali su u petak američki dužnosnici. Uhićeni su identificirani kao Ramy Zamzam, student stomatologije iz Washingtona egipatskog podrijetla. Ostali su Vakar Husein, Aman Jemer, Ahmad Mini i Umar Faruk, za koje FBI navodi da su dvojica etiopskog, a dvojica pakistanskog podrijetla.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najčešće protiv Afroamerikanaca FBI objavio zabrinjavajuću analizu: Svaki deseti zločin iz mržnje događa se u školi Ilustracija Ostaje u pritvoru Muškarac planirao teroristički napad: Austrija traži njegovo izručenje

>> VIDEO: 16 mrtvih u eksploziji u Pakistanu

U izvješću se spominje da je uhićen i Halid Faruk, otac Umara Faruka, čiju ulogu istražitelji još pokušavaju ustanoviti. I pakistanski i američki dužnosnici najavili su njihovu vjerojatnu deportaciju kući, no Pakistan bi ih mogao zadržati u pritvoru dok američki tužitelji ne pripreme optužnice, a za sada nema naznaka koliko bi to moglo trajati. Dok pakistanski dužnosnici navode da se petorka pokušala povezati s militantnim skupinama, u bilješci FBI-a poslanoj zastupnicima u Kongresu SAD-a, kaže se da ured 'nema informacija koje bi ih povezale s terorističkim organizacijama', izvješćuje agencija AP.

Prema riječima Džaveda Islama, načelnika policije u Sargodi, 190 kilometara jugoistočno od Islamabada, gdje su uhićeni, oni su se pokušali pridružiti militantnim skupinama Džaiš-i-Muhamed iz Hajdarabada i Džama-ud-Dava iz Lahorea, no odbijeni su iz nepovjerenja. Slučaju je posvećena velika pozornost u američkim medijima jer on pojačava zabrinutost od domaćeg terorizma, koju su izazvali nedavno otkriveni slučajevi terorističkih planova kod mladića u imigranatskim obiteljima iz muslimanskih država, što su preko Interneta indoktrinirani islamskim ekstremizmom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene