Obavijesti Video Pretražite Navigacija
idu na slobodu

SAD objavio imena 55 zatvorenika određenih za puštanje iz Guantanama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je popis s imenima 55 zatvorenika koji su određeni za puštanje na slobodu iz zatvora u bazi u Guantanamu ali se još uvijek nalaze u njemu, što je Američka unija za građanska prava (ACLU) ocijenila 'djelomičnom pobjedom transparentnosti'.

Objavom imena izmijenjena je odluka iz 2009. godine da se imena zatvorenika koji će biti pušteni u druge zemlje drže u tajnosti. Vlada SAD-a je vjerovala da bi imena stvarala diplomatske teškoće pri dogovaranju njihovog prebacivanja na 'sigurne i odgovorne' lokacije.

U petak je glasnogovornik ministarstva pravosuđa SAD-a pojasnio razmišljanje zbog kojeg su imena držana u tajnosti. 'Sjedinjene Države su prvotno željele štititi tu informaciju kako bi se zadržala flaksibilnost u diplomatskim kontaktima sa stranim vladama glede možebitnih premještaja zatvorenika, posebice u slučajevima njihova nastanjena u trećim zemaljama umjesto u zemljama porijekla', rekao je glasnogovornik.

Organizacija za zaštitu građanskih prava ACLU, koja je podnijela zahtjev za objavu imena po zakonu o slobodi informiranja, objavila je izjavu u kojoj je ovaj potez ocijenila 'djelomičnom pobjedom'. 'Današnja objava djelomična je pobjeda transparentnosti i treba biti poticaj na djelovanje', kaže se u izjavi. 'Ti su ljudi sad proveli tri godine u zatvoru otkako su se naše vojne i obavještajne agencije složile da ih se treba pustiti'.

>> Nova smrt u Guantanamu: 'Nitko ne mari je li tamo tko živ ili mrtav'

ACLU je podsjetio da ima još zatvorenika određenih za puštanje koji se nisu našli na popisu i pozvao na objavu i njihovih imena. Odvjetnik ACLU-a Zachary Katzelson pozvao je vladu da objavi imena još 31 zatvorenika određenog za prebacivanje.

Suzanne Nossel, izvršna direktorica organizacije Amnesty International u SAD-u, izjavila je da 55 zatvorenika čija su imena objavljena odmah treba prebaciti iz Guantanama. 'Neograničeno pritvaranje je kršenje ljudskih prava i to mora prestati', kazala je. Većina zatvorenika s popisa su iz Jemena, uključujući Muhameda Al Hamirija, kojeg zastupa Omar Farah, odvjetnik američke pravničke udruge Centar za ustavna prava.

Farah je kazao da su više od trećina zatočenika u Guantanamu muškarci iz Jemena koji su određeni za oslobađanje. Trenutačno SAD neće prebaciti niti jednog od jemenskih zatočenika natrag u njihovu zemlju zbog tamošnjeg nestabilnog stanja i mogućnost da nastave s militantnim aktivnostima.  Sada se u Guantanamu, u američkoj mornaričkoj bazi na Kubi, nalazi 167 zatvorenika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Regulacija lobiranja Kome će služiti Vladin novi zakon? ''Znat ćemo puno više nego što danas znamo, ali opet nedovoljno'' Tomislav Tomašević Aplikacija iTransparentnost Tomašević izgubio na sudu od Lovrića? "Najbolji pokazatelj zašto građani ove jadne države najniže ocjenjuju upravo pravosuđe"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene