Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši guverner Arkansasa i nekadašnji baptistički propovjednik Mike Huckabee, u posljednjih je nekoliko mjeseci prešao put od bezizglednog kandidata za predsjedničku nominaciju republikanaca do vodećeg u ključnoj državi Iowi i drugog u SAD-u.


To je postigao zahaljujući podršci evagnelika, Južnjaka i konzervativaca njegovoj politici, pokazalo je u petak istraživanja AP-Ipsos.

Vezani članci Slika nije dostupna Iz palače potvrdili: Stiže još jedna kraljevska beba! Slika nije dostupna Ovome su se rijetki nadali: 'Možete li me zamisliti kao Otela?'

U saveznoj državi Iowi, čiji će građani 3. siječnja prvi u SAD-u
glasovati o kandidatima za predsjedničke nominacije, Huckabee je prema posljednim ispitivanjima vodeći ili izjednačen s Mittom Romneyem s oko 25 posto podrške.

Na nacionalnoj razini, istraživanje agencije AP i instituta Ispos
pokazalo je da je Huckabee, dugo među kandidatima sa začelja, izbio na drugo mjesto s 18 posto podrške. Vodeći je i dalje bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani s 26 posto podrške.

Uspon Huckabeeja ostvaren je najviše na uštrb bivšeg senatora Freda Thompsona, kojem je prvotna podrška opala nekon što nije uspio pridobiti stranačko desno krilo kako se očekivalo. Prije mjesec dana Huckabee je u anketi AP/Ipsosa imao 10 posto podrške.

Na trećem mjestu je senator iz Arizone John McCaine s 13 posto glasova, četvrti je Romney, bivši guverner Massachusettsa s 12 posto i peti Thompson s 11 posto.

Huckabee, baptistički pastor, socijalno-konzervativnih nazora i populističke retorike, do sada je stekao potporu 25 posto bijelih evangeličkih glasača, 23 posto konzervativaca i 28 posto Južnjaka, prema AP/Ipsosu.

U Iowi, republikanski glasači na preizborima dolaze iz socijalno konzervativnog krila stranke, koje se protivi pobačaju, homoseksualnim brakovima i podržava pravo na nošenje oružja, što je Huckabeejeva platforma.

Dok je u Iowi u vodstvu ili izjednačen s Romneyem, u drugim državama koje imaju predizbore u siječnju - New Hampshieru i Južnoj Karolini, Huckabee znatno zaostaje za Romneyem i Giulijanijem.

Kod demokrata, istraživanje AP/Ipsos je pokazalo da na nacionalnoj razini neme promjene u odnosu na mjesec dana ranije - senatorica Hillary Clinton ima dvostruko vodstvo pred senatorom Barackom Obamom - 45 prema 32 posto glasova, dok je bivši senator John Edwards treći s 12 posto glasova.

U državama prvih predizbora, njihovo je nadmetanje daleko
neizvjesnije - u Iowi Clinton ima 31 posto, Obama 26 a Edwards 19 posto potpore; u New Hampshieru Clinton dobija 38, Obama 19 a Edwards 15 posto glasova dok u Južnoj Karolini Clinton ima 45, Obama 31 a domicilni Edwards 10 posto podrške dermokratskih birača, prema novom istraživanju AP-a i Pew instituta.