Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner Novog Meksika Bill Richardson objavio je da se povlači iz utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke nakon loših rezultata na stranačkim predizborima u Iowi i New Hampshireu.


Na konferenciji za novinare u Santa Feu, glavnom gradu Novog Meksika, Richardson je izrazio priznanje ostalim demokratskim kandidatima, ali nikome nije dao podršku. 

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj" Slika nije dostupna 'Obavili ste izvanredan posao za ruski narod'

Birače je pozvao da 'dobro pogledaju' i izaberu jednog od njih za predsjednika.

Unatoč tome što je u Iowi i New Hampshireu završio na četvrtom mjestu, sa samo pet odnosno dva posto glasova, daleko iza tri glavnih zvijezda demokratske utrke - Hillary Clinton, Baracka Obame i Johna Edwardsa, Richardson je kazao kako je ponosan na kampanju i njezin utjecaj na 'najvažnija pitanja za budućnost zemlje', kao što je rat u Iraku i obrazovanje.

Našalio se kako je u dugoj kampanji bilo 200 televizijskih rasprava. Brzo se ispravio da ih je bilo 24, ali je 'osjećao kao da ih je 200'.

Richardson (60) je u predsjedničkoj utrci bio kandidat s najbogatijom i najširom političkom biografijom, koja sjedinjuje iskustvo kongresnika, ministra, guvernera, veleposlaniku pri UN-u i diplomata za posebne misije.

Kao Hispanik, pridonio je raznovrsnosti demokratske kandidatske palete, koja ove godine uključuje ženu i Afroamerikanca, u utrci za mjesto predsjednika SAD-a koje je dosad oduvijek pripadalo muškarcu bijelcu.

No, sve mu to nije pomoglo da se nametne u kampanji, kojom od početka dominiraju senatori Hillary Clinton i Barack Obama, niti da ugrozi treće mjesto bivšeg senatora Johna Edwardsa.

Prije Richardsona, iz demokratske utrke povukli su se senatori Joe Biden i Chris Dodd, nakon poražavajućih 1.0 posto, odnosno 0.02 posto glasova u Iowi.

Bill Richardson je u administraciji predsjednika Billa Clintona
1992-2000. bio je veleposlanik SAD-a pri UN-u i ministar energetike. Do 2010. obnaša drugi guvernerski mandat, nakon kojeg se ne može ponovo kandidirati.