Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD izbori 2008: Odustao Bill Richardson

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner Novog Meksika Bill Richardson objavio je da se povlači iz utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke nakon loših rezultata na stranačkim predizborima u Iowi i New Hampshireu.

Na konferenciji za novinare u Santa Feu, glavnom gradu Novog Meksika, Richardson je izrazio priznanje ostalim demokratskim kandidatima, ali nikome nije dao podršku. 

Pročitajte i ovo Utrka u Zadru rasprodana - 2 Rasprodano! Svjetski poznata humanitarna utrka u Zadru: Trči se za one koji ne mogu Sara Duvnjak i Josipa Galić - 2 Humanitarni cilj Za popularnu utrku startnina više nema: "Dobre vijesti su da svi još uvijek mogu sudjelovati"

Birače je pozvao da 'dobro pogledaju' i izaberu jednog od njih za predsjednika.

Unatoč tome što je u Iowi i New Hampshireu završio na četvrtom mjestu, sa samo pet odnosno dva posto glasova, daleko iza tri glavnih zvijezda demokratske utrke - Hillary Clinton, Baracka Obame i Johna Edwardsa, Richardson je kazao kako je ponosan na kampanju i njezin utjecaj na 'najvažnija pitanja za budućnost zemlje', kao što je rat u Iraku i obrazovanje.

Našalio se kako je u dugoj kampanji bilo 200 televizijskih rasprava. Brzo se ispravio da ih je bilo 24, ali je 'osjećao kao da ih je 200'.

Richardson (60) je u predsjedničkoj utrci bio kandidat s najbogatijom i najširom političkom biografijom, koja sjedinjuje iskustvo kongresnika, ministra, guvernera, veleposlaniku pri UN-u i diplomata za posebne misije.

Kao Hispanik, pridonio je raznovrsnosti demokratske kandidatske palete, koja ove godine uključuje ženu i Afroamerikanca, u utrci za mjesto predsjednika SAD-a koje je dosad oduvijek pripadalo muškarcu bijelcu.

No, sve mu to nije pomoglo da se nametne u kampanji, kojom od početka dominiraju senatori Hillary Clinton i Barack Obama, niti da ugrozi treće mjesto bivšeg senatora Johna Edwardsa.

Prije Richardsona, iz demokratske utrke povukli su se senatori Joe Biden i Chris Dodd, nakon poražavajućih 1.0 posto, odnosno 0.02 posto glasova u Iowi.

Bill Richardson je u administraciji predsjednika Billa Clintona
1992-2000. bio je veleposlanik SAD-a pri UN-u i ministar energetike. Do 2010. obnaša drugi guvernerski mandat, nakon kojeg se ne može ponovo kandidirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene