Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner Novog Meksika Bill Richardson objavio je da se povlači iz utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke nakon loših rezultata na stranačkim predizborima u Iowi i New Hampshireu.


Na konferenciji za novinare u Santa Feu, glavnom gradu Novog Meksika, Richardson je izrazio priznanje ostalim demokratskim kandidatima, ali nikome nije dao podršku. 

Vezani članci Slika nije dostupna Obama smanjio prednost Hillary Clinton Slika nije dostupna SAD: Obama službeno krenuo u predsjedničku utrku

Birače je pozvao da 'dobro pogledaju' i izaberu jednog od njih za predsjednika.

Unatoč tome što je u Iowi i New Hampshireu završio na četvrtom mjestu, sa samo pet odnosno dva posto glasova, daleko iza tri glavnih zvijezda demokratske utrke - Hillary Clinton, Baracka Obame i Johna Edwardsa, Richardson je kazao kako je ponosan na kampanju i njezin utjecaj na 'najvažnija pitanja za budućnost zemlje', kao što je rat u Iraku i obrazovanje.

Našalio se kako je u dugoj kampanji bilo 200 televizijskih rasprava. Brzo se ispravio da ih je bilo 24, ali je 'osjećao kao da ih je 200'.

Richardson (60) je u predsjedničkoj utrci bio kandidat s najbogatijom i najširom političkom biografijom, koja sjedinjuje iskustvo kongresnika, ministra, guvernera, veleposlaniku pri UN-u i diplomata za posebne misije.

Kao Hispanik, pridonio je raznovrsnosti demokratske kandidatske palete, koja ove godine uključuje ženu i Afroamerikanca, u utrci za mjesto predsjednika SAD-a koje je dosad oduvijek pripadalo muškarcu bijelcu.

No, sve mu to nije pomoglo da se nametne u kampanji, kojom od početka dominiraju senatori Hillary Clinton i Barack Obama, niti da ugrozi treće mjesto bivšeg senatora Johna Edwardsa.

Prije Richardsona, iz demokratske utrke povukli su se senatori Joe Biden i Chris Dodd, nakon poražavajućih 1.0 posto, odnosno 0.02 posto glasova u Iowi.

Bill Richardson je u administraciji predsjednika Billa Clintona
1992-2000. bio je veleposlanik SAD-a pri UN-u i ministar energetike. Do 2010. obnaša drugi guvernerski mandat, nakon kojeg se ne može ponovo kandidirati.