Najmanje 31 civil poginuo je u zračnim napadima na Jemen, dan nakon rušenja saudijskog borbenog aviona koji je sudjelovao u akciji arapske koalicije protiv jemenskih pobunjenika.

Galerija


Nakon pada zrakoplova, mediji su objavili kako su izvedeni višestruki udari koalicije na pokrajinu Al-Hayjah pod pobunjeničkom kontrolom. Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za rušenje saudijskog zrakoplova tipa Tornado sofisticiranim projektilom zemlja zrak.

Vezani članci Nizozemska policija (Foto: AFP) VIDEO Užas u Nizozemskoj: Samostrelom s balkona pucao po ljudima, ubio dvoje. Policija ranila napadača Zabijen nož u stol Drama u zagrebačkoj školi: Pijan uletio na roditeljski sastanak, mahao nožem pa ga zabio u stol. Svladao ga bivši pripadnik ATJ Lučko

Pobunjenici tvrde da ima mnogo mrtvih, među kojima su žene i djeca. "Prema prvim informacijama, 31 civil je ubijen, a 12 ranjeno u zračnim napadima", navodi Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja UN-a.

Koalicija je s druge strane objavila priopćenje u kojem priznaje mogućnost kolateralnih žrtava. Koordinatorica za humanitarne operacije UN-a u Jemenu, Lisa Grande, osudila je užasne udare. "Prema odredbama međunarodnih humanitarnih konvencija, strane u sukobu obvezne su štititi civile. Pet godina od početka sukoba, protagonisti to ne poštuju, što je šokantno", rekla je.

Humanitarne organizacije procjenjuju kako je rat u Jemenu odnio desetke tisuća života od kojih najviše civila, dok iz UN-a tvrde da humanitarnu pomoć u zemlji treba preko 24 milijuna ljudi. To je dvije trećine cjelokupnog stanovništva.

Huti su koncentrirani uglavnom na sjeveru Jemena, a bliski su šijitskom Iranu i suprotstavljeni sunitskoj vladi koja ima potporu sunitske Saudijske Arabije. (Hina)