Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja rata i siromaštva

U zračnim napadima arapske koalicije na Jemen ubijen 31 civil, među žrtvama ima žena i djece

Jemen (Foto: AFP)
Jemen (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Jemen (Foto: AFP) Jemen (Foto: AFP) Foto: Afp Djeca u Jemenu trebaju pomoć (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Djeca u Jemenu trebaju pomoć (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Djeca u Jemenu trebaju pomoć (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Djeca u Jemenu trebaju pomoć (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Jemen, ilustracija (Foto: AFP) Jemen, ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP +0 Djeca u Jemenu trebaju pomoć (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/5 >>
Najmanje 31 civil poginuo je u zračnim napadima na Jemen, dan nakon rušenja saudijskog borbenog aviona koji je sudjelovao u akciji arapske koalicije protiv jemenskih pobunjenika.

Nakon pada zrakoplova, mediji su objavili kako su izvedeni višestruki udari koalicije na pokrajinu Al-Hayjah pod pobunjeničkom kontrolom. Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za rušenje saudijskog zrakoplova tipa Tornado sofisticiranim projektilom zemlja zrak.

Pročitajte i ovo Napad na Jemen ČEKA SE POTVRDA Još jedan žestoki val odmazde za smrt Amerikanaca? "Napali su 15 ciljeva" Zapaljen tanker DRAMA U CRVENOM MORU FOTO Gori naftni tanker pogođen projektilom hutista: "Vojni brodovi stižu u pomoć"

Pobunjenici tvrde da ima mnogo mrtvih, među kojima su žene i djeca. "Prema prvim informacijama, 31 civil je ubijen, a 12 ranjeno u zračnim napadima", navodi Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja UN-a.

Koalicija je s druge strane objavila priopćenje u kojem priznaje mogućnost kolateralnih žrtava. Koordinatorica za humanitarne operacije UN-a u Jemenu, Lisa Grande, osudila je užasne udare. "Prema odredbama međunarodnih humanitarnih konvencija, strane u sukobu obvezne su štititi civile. Pet godina od početka sukoba, protagonisti to ne poštuju, što je šokantno", rekla je.

Humanitarne organizacije procjenjuju kako je rat u Jemenu odnio desetke tisuća života od kojih najviše civila, dok iz UN-a tvrde da humanitarnu pomoć u zemlji treba preko 24 milijuna ljudi. To je dvije trećine cjelokupnog stanovništva.

Huti su koncentrirani uglavnom na sjeveru Jemena, a bliski su šijitskom Iranu i suprotstavljeni sunitskoj vladi koja ima potporu sunitske Saudijske Arabije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene