Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Propala zadnja nada? Otkazan sastanak Blinkena i Lavrova, Biden oštro: "Uvodimo sankcije i šaljemo američke vojnike na Baltik." Ukrajina zove rezerviste

Nižu se reakcije na Putinovo priznavanje speratističkih ukrajinskih pokrajina. Svijet je to osudio i pozvao na oprez pri daljnjim akcijama.

 

 Vladimir Putin sinoć je potpisao dokumente kojima Rusija priznaje proruske separatističke regije Donjeck i Lugansk. Svjetski su čelnici osuđuju taj čin.

Vijeće Europe pozvalo Rusiju da poništi odluku o priznanju Donjecka i Luganska, a ukrajinski je predsjednik rekao da Ukrajina neće nikome ništa dati. Velika Britanija Rusiji je uvela i sankcije, dok je njemački kancelar objavio da se obustavlja Sjeverni tok 2.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:25 Američki državni tajnik Antony Blinken otkazao je sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, koji se trebao održati u četvrtak u Ženevi, javlja CNN

"Sada kada vidimo da invazija počinje i da je Rusija jasno dala do znanja da odbacuje diplomaciju, nema smisla nastaviti s tim sastankom u ovom trenutku", rekao je Blinken. "Savjetovao sam se s našim saveznicima i partnerima - svi se slažu."

Blinken je rekao da je u utorak poslao pismo Lavrovu kako bi ga obavijestio o odluci. Istaknuo je da SAD ostaje privržen diplomaciji "ako je Rusija spremna poduzeti vidljive korake kako bi međunarodnoj zajednici pružila bilo kakav stupanj povjerenja da ozbiljno misli s deeskalacijom i pronalaženjem diplomatskog rješenja."

23:11 Ujedinjeni narodi i dalje se nadaju diplomatskom rješenju ukrajinske krize unatoč vojnoj eskalaciji Rusije, dok Ukrajina šalje pozive pripadnicima pričuvnog sastava vojske, ali isključuje opću mobilizaciju.

"Vidimo da se i dalje planiraju razgovori između SAD-a i Ruske Federacije, nadamo se krajem tjedna u Ženevi. Nadamo se da će ovi sastanci održati", rekao je u New Yorku Stéphane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika Antónia Guterresa.

Istaknuo je da bi vojni sukob bio "katastrofalan".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da pripadnicima pričuvnog sastava oružanih snaga stižu pozivi, ali je isključio opću mobilizaciju nakon što je Rusija objavila da će poslati vojsku na istok Ukrajine, prenosi Reuters.

Zelenski je rekao da će i dalje tražiti diplomatsko rješenje krize, a pozdravio je i spremnost Turske da sudjeluje u multilateralnim razgovorima.

Međutim, naglasio je da Ukrajina neće ustupiti nikakav teritorij Rusiji.

Obraćajući se naciji nakon sjednice parlamenta, Zelenskij je objavio program "ekonomskog domoljublja" koji uključuje poticanje lokalne proizvodnje i smanjenje PDV-a na benzin, dodaje Reuters.

23:02 Čitav ruski bankarski sektor mogao bi biti na meti sankcija ako Rusija nastavi invaziju na Ukrajinu, rekao je u utorak američki dužnosnik, u času kada su Sjedinjene Države najavile prvi paket kaznenih mjera protiv Moskve.

"Nijedna ruska novčarska ustanova neće biti pošteđena ako se invazija nastavi", rekao je taj dužnosnik novinarima nakon najave sankcija protiv VEB-a, javne banke za razvoj i PSB-a povezanog sa sektorom obrane.

Dužnosnik koji je htio ostati anoniman, rekao je da bi novi napadi na Ukrajinu mogli dovesti do sankcija velikim bankama Sberbanku i VTB-u.

Kontrola izvoza koja bi prekinula dopremu high-tech komponenata u Rusiju također je "važan dio naših potencijalnih sankcija", rekao je, ocijenivši mjere "doista moćnima, jer govorimo o bitnoj tehnologiji koja je Rusiji potrebna za diverzifikaciju njezina gospodarstva".

22:45 O krizi se oglasio i - Donald Trump. Svjetski mediji prenose kako je bivši američki predsjednik poručio da Putin ovako nikada ne bi postupio za vrijeme njegove administracije.

22:00 Rusija je u utorak službeno objavila da je uspostavila diplomatske veze s dvjema separatističkim regijama na istoku Ukrajine, kojih je neovisnost Vladimir Putin priznao dan ranije, što su Kijev i Zapad osudili.

Moskva i "republike" Donjeck i Lugansk, koje međunarodna zajednica ne priznaje, dogovorili su se o "uspostavi diplomatskih odnosa", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uputio je čestitku svojim "kolegama" u dvjema separatističkim pokrajinama, dodaje ministarstvo u priopćenju.

"Ruska strana želi razvijati sveobuhvatnu suradnju" s tim teritorijima radi "učvršćenja mira, regionalne stabilnosti i sigurnosti", navodi isti izvor.

Ove izjave dolaze u času kada Kijev i Zapad strahuju od velike ruske vojne ofenzive na Ukrajinu, na čijoj se granici prije više tjedana rasporedilo više od 150.000 ruskih vojnika, objavio je Washington.

Putin je u utorak dobio odobrenje parlamenta za raspoređivanje vojnika na separatističkom području kako bi ih "obranio" od, kako kaže, moguće agresije Kijeva.

Zapad je jednoglasno osudio rusko priznanje neovisnosti dviju separatističkih regija, ocijenivši to povredom teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i najavivši u utorak gospodarske sankcije.

21:55 Za Dnevnik Nove TV situaciju u Ukrajini je komentirao stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović. "Ovo može eskalirati dosta brzo i pretvoriti se u pravi rat..."

Detalje pogledajte >>OVDJE.

21:51 Denis Ivančić već dvije godine živi u Ukrajini. Za Dnevnik Nove TV komentirao tamošnje stanje. "Ukrajinci su bijesni zbog Putinova poteza. Svi se nadaju da neće biti rata, ali..."

Više pogledajte >>OVDJE.

20:23 Joe Biden obraća se javnosti. "Ruski predsjednik sinoć je objavio da će odrezati dio Ukrajine. Slušajući njegov govor, jasno je da se Putin sprema za argumente da ode još dalje. Ovo je početak njegove invazije na Ukrajinu", rekao je Biden.

"Počet ćemo uvoditi sankcije koje idu puno dalje od onog što smo uveli 2014. godine", kazao je i ponovio da je ovo kršenje međunarodnog prava.

"Odakle mu pravo da proglasi nove takozvane države na teritoriju koji pripada susjedu?", zapitao je Biden.

"Danas, kao odgovor na priznanje Rusije da neće povući svoje snage iz Bjelorusije, odobrio sam dodatna kretanja američkih snaga i opreme, već stacioniranih u Europi, kako bi ojačali naše baltičke saveznike: Estoniju, Latviju i Litvu."

Biden je rekao i da želi biti jasan da su ovo "potpuno obrambeni potezi s naše strane".

"Nemamo se namjeru boriti protiv Rusije", rekao je on. Istaknuo je ipak da želi poslati poruku da će SAD zajedno sa svojim saveznicima "braniti svaki pedalj teritorija NATO-a".

Američki predsjednik naveo je i koje sankcije će biti nametnute. Nije isključio ni mogućnost novih, dodatnih sankcija ako Putin nastavi s agresijom.

"Provodimo potpune blokirajuće sankcije na dvije velike ruske financijske institucije: VEB i njihovu vojnu banku, sveobuhvatne sankcije na ruski državni dug. To znači da smo rusku vladu odsjekli od zapadnog financiranja. Ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima. Također ćemo nametnuti sankcije ruskim elitama i članovima njihovih obitelji. Oni sudjeluju u korumpiranoj dobiti politike Kremlja, a trebali bi sudjelovati i u boli. Radili smo s Njemačkom kako bismo osigurali da Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed", objasnio je.

Biden je rekao da želi biti jasan da su ovo "potpuno obrambeni potezi s naše strane".

"Nemamo se namjeru boriti protiv Rusije", rekao je on. Istaknuo je ipak da želi poslati poruku da će SAD zajedno sa svojim saveznicima "braniti svaki pedalj teritorija NATO-a".

19:30 Uskoro bi trebalo početi obraćanje američkog predsjednika Joea Bidena, koji će, kako se najavljuje, objaviti detalje sankcija Rusiji.

19:01 Rusija je donijela odluku o povlačenju svog diplomatskog osoblja iz Ukrajine, objavio je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. "Prioritet nam je pobrinuti se za ruske diplomate, zaposlenike i osoblje ambasada i konzulata", navodi se u priopćenju.

18:47 Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen objavila je na Twitteru da podržava sporazum zemalja članica o novim sankcijama protiv Rusije.

"Pozdravljam sporazum zemalja EU-a o novim sankcijama protiv Rusije. Rusija je proizvela ovu krizu i odgovorna je za trenutnu eskalaciju. Sada ćemo brzo finalizirati paket sankcija, u koordinaciji s našim partnerima."

 

 

18:32 Glavni tajnik NATO-a izjavio je u utorak da očekuje da će Rusija izvesti veliki napad na Ukrajinu, ponovno pozvao Moskvu da odustane od planova za napad te rekao da je stotinu NATO-ovih zrakoplova u stanju pripravnosti.

“Sve ukazuje na to da Rusija nastavlja planirati napad širokih razmjera na Ukrajinu”, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka Vijeća NATO-Ukrajina.

Dodao je da NATO nastavlja pozivati Rusiju da odustane od svojih planova za napad.

“Nikada nije prekasno za odustajanje od napada”, rekao je Stoltenberg, dodajući da je ovo najopasniji trenutak za europsku sigurnost u naše doba.

Stoltenberg je rekao da je Rusija najavila povlačenje svojih snaga s ukrajinskih granica, ali radi suprotno i nastavlja ih jačati. Također nastavlja provokacije u Donbasu tražeći izgovor za rat.

Donbas je skraćeni naziv od Donjecki bazen ugljena, područja na istoku Ukrajine koje obuhvaća regije Donjeck i Lugansk. Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je potpisao uredbu o priznanju neovisnosti te dvije ukrajinske odmetnute regije.

Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti pružati političku potporu Ukrajini, da će učiniti sve da zaštite saveznike od agresije te da Savez ima stotinu zrakoplova u visokom stupnju pripravnosti.

18:28 Mađarska će rasporediti trupe duž svoje granice s Ukrajinom zbog straha od priljeva izbjeglica ako kriza s Rusijom eskalira, rekao je ministar obrane Tibor Benko, piše BBC.

Zemlje istočne Europe pripremaju se za ljude koji bježe iz Ukrajine.

Oružane snage Mađarske izvršavat će humanitarne zadaće, kao i zatvoriti ukrajinsku granicu s Mađarskom "kako bi osigurale da nijedna oružana skupina ne može ući na teritorij", rekao je ministar obrane Tibor Benko.

"Sigurnost Mađarske je najvažnija, mi jačamo ukrajinsko-mađarsku granicu", stoji u priopćenju ministarstva obrane.

Za razliku od toga, Rumunjska, susjeda objema, kaže da bi mogla primiti pola milijuna izbjeglica ako se kriza u Ukrajini pogorša.

"Postoji nekoliko procjena, ali mogli bismo primiti preko 500.000 izbjeglica, to je... broj za koji smo se pripremili", rekao je novinarima ministar obrane Vasile Dîncu.

17:50 Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se medijima. Izjavio je da su sporazumi iz Minska "mrtvi", za što je prozvao Ukrajinu koju bi, kako je rekao, trebalo demilitarizirati.

Ukrajinske vlasti nisu poštovale sporazum iz Minska, koji je bio rezutat kompromisa, naglasio je. Rusija je bila zainteresirana za njihovu provedbu.

"Europa nije mogla natjerati Kijev da se pridržava Sporazuma iz Minska pa je Rusija bila prinuđena donijeti odluku o priznanju Donjecke i Luganske Narodne Republike", rekao je Putin te dodao kako su one priznate u granicama koje su imale kao ukrajinske regije.

17:30 Ruski parlament je dao Putinu odobrenje da koristi vojsku u inozemstvu. Gornji dom ruskog parlamenta dao je dopuštenje za raspoređivanje vojske. Prije glasovanja, predstavnici odbora rekli su da podržavaju odobrenje, sugerirajući da bi vojnici mogli biti poslani u Donbas kao mirovne snage. Valentina Matvienko, predsjednica Vijeća Federacije Rusije, rekla je da će vojnici tamo "stvoriti normalne uvjete za život ljudi i osigurati sigurnost", piše RT.

16:47 Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da se Turska protivi bilo kakvoj odluci koja cilja na teritorijalni integritet Ukrajine

16:45 Kako piše BBC, Bjelorusija planira kupiti avione i oružje od Rusije. Radi se o vojnim helikopterima, mlažnjacima i protuzračnim raketnim sustavima. 

Lukašenko, bliski saveznik Vladimira Putina, rekao je da Bjelorusija želi povećati svoju vojnu suradnju s Rusijom kako bi ojačala svoje obrambene sposobnosti u vrijeme rastućih napetosti u Europi.

16:40 Ministri vanjskih poslova G7 industrijaliziranih zemalja složili su se osuditi rusko priznanje dviju otcijepljenih regija u Ukrajini, rekao je japanski ministar vanjskih poslova.

Yoshimasa Hayashi rekao je to nakon razgovora sa svojim kolegama iz G7. Ministri su se složili da je rusko priznanje kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i međunarodnog prava, piše Al Jazeera.

15:3Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev komentirao je na Twitteru odluku Njemačke da zaustavi proces certificiranja Sjevernog toka 2.

"Dobro. Dobro došli u vrli novi svijet u kojem će Europljani vrlo brzo plaćati 2000 eura za 1000 kubičnih metara prirodnog plina", napisao je.

14:20 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kaže da Rusija zasad ipak ne šalje trupe u istočnu Ukrajinu, javlja AFP.

14:00 Britanski premijer Boris Johnson objavio je koje sankcije ova zemlja uvodi za Rusiju. Dodao je da je ovo samo prvi u nizu paketa sankcija.

Sankcije se odnose na pet banaka: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Black Sea Bank.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlatko Cvrtila za DNEVNIK.hr Gdje je Hrvatska u sukobu na istoku i kako se miješaju nove karte: "Mirno doba je iza nas. Ulazimo u početak hladnog rata 2.0"

13:19 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić pridružio se u utorak oštrim osudama odnosa Rusije prema Ukrajini ističući kako Moskva bezobzirno krši međunarodno pravo, dok srpski član državnog vrha Milorad Dodik tvrdi kako BiH o ukrajinskoj krizi zapravo nema nikakvo stajalište.

"Nasilne akcije pojedinih država koje svoje aspiracije za teritorijem drugih država žele ostvariti vojnom silom moraju naići na snažnu osudu i odgovor institucija UN-a i civiliziranog svijeta. U tom smislu najoštrije osuđujem napad Rusije na teritorij Ukrajine", izjavio je Komšić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekonomska analiza Sankcije Rusiji pogodit će i Hrvatsku: "Na interesima se ne rade kompromisi"

13:08 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da pozicija Srbije "nije laka" te da će Beograd biti pod pritiscima da uvede sankcije Rusiji.

"Kako će se tko ponašati i tko će što učiniti, to nitko ne može predvidjeti. Sve što smo znali do jučer danas više ne postoji. Ono što je za nas važno jest da naša opredijeljenost za mir mora biti čvrsta, snažna i naša snaga odvraćanja potencijalnog agresora mora biti još snažnija i jača", ocijenio je.

12:13 Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je da njemačka Vlada obustavlja proces odobravanja Sjevernog toka 2. >> Opširnije.

11:00 Rusija će bez prekida nastaviti opskrbljivati svjetska tržišta prirodnim plinom, napisao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak u pismu energetskoj konferenciji u Dohi. >> Opširnije.

10:56 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su potezi Zapada i sankcije Rusiji predvidivi, piše Reuters.

''Naši europski, američki i britanski kolege neće stati i neće se smiriti dok ne iscrpe sve mogućnosti za takozvano kažnjavanje Rusije. Već nam prijete svim vrstama sankcija i, kako oni to kažu, 'majkom svih sanckija'. Pa navikli smo na to. Znamo da će nam sankcije biti nametnute u svakom slučaju. S razlogom ili bez njega'', poručio je.

10:40 Objavljena je fotografija ukrajinskih vojnika koji sjede u vojnom kamionu u gradu Avdiivka u odmetnutnoj regiji Donjeck, koju je Rusija u ponedjeljak priznala.

 

10:25 Britanski premijer Boris Johnson najavio je da će danas u 12:30 po lokalnom vremenu predstaviti paket međunarodnih sankcija koje će uvesti Rusiji.

"Ovo je prvi paket u nizu sankcija jer vjerujemo da će se Rusija i dalje iracionalno ponašati", rekao je.

10:00 Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović osudio je odluku Rusije da prizna neovisnost ukrajinskih separatističkih regija Donjeck i Lugansk, ustvrdivši da svojim potezom Moskva krši međunarodno pravo i međunarodni poredak zasnovan na pravu.

''Crna Gora ponavlja svoju nedvosmislenu podršku neovisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u okviru njezinih međunarodno priznatih granica'', napisao je na Twitteru.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin/Vladimir Zelenski - 2 PUTINOVA NAREDBA VIDEO Ruska vojska ulazi u Ukrajinu, oglasio se predsjednik Zelenskij: "Ne bojimo se. Naše granice ostaju nepromijenjene"

9:41 Ruska agencija TASS u ponedjeljak je prenijela riječi ruskog premijera Mihajla Mišustina da se Moskva ''mnogo mjeseci'' pripremala na mogući odgovor na priznanje Luganske i Donjecke Narodne Republike, odnosno ''na rizike s kojima ćemo biti suočeni zbog takve odluke'', uključujući zabranu ''uvoza visoke tehnologije''.

9:30 Odcijepljene republike Donjeck i Lugansk ratificirale su sporazum o prijateljstvu i pomoći s Moskvom i tako i službeno otvorile vrata vojnoj i financijskoj potpori iz Rusije, javlja RT.

9:19 Ukrajinski ministar obrane Oleg Reznikov poručio je da ''Ukrajina ostaje mirna i samouvjerena''. ''Spremni smo i sposobni braniti sebe i naš suverenitet'', napisao je na Twitteru.

9:08 Europska unija danas poslijepodne odlučit će o sankcijama koje će uvesti Rusiji, rekao je šef europske diplomacije Joseph Borrell.

9:00 Dvojica ukrajinskih vojnika poginula su u granatiranju u noći s ponedjeljka na utorak, a ozlijeđeno ih je još 12, stoji u novom izvješću ukrajinskih združenih snaga.

8:54 Britanski ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da je ''ruska invazija već počela, pa će Britanija uvesti sankcije Rusiji".

"Ovo je vrlo mračan dan u Europi. Jasno je iz ovoga što smo vidjeli da je ruski predsjednik Putin odlučio napasti suverenitet Ukrajine i njezin teritorijalni integritet", kazao je.

7:40 Britanski premijer Boris Johnson održat će hitan sastanak sa suradnicima kako bi što prije odgovorili na krizu na istoku Europe, javlja Sky News.

7:38 Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) "oštro osuđuje" rusko priznanje dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini kao neovisnih država, navodi se u priopćenju te organizacije

7:33 Dnevnik Nove TV u posjedu je ekskluzivnih snimki ulaska ruskih snaga u Donjeck i Lugansk. Pogledajte ih OVDJE

7:30 Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in naglasio je kako se ukrajinski suverenitet mora poštivati.

"Ne želimo da situacija u Ukrajini prijeđe u oružani sukob. To će imati veliki politički i ekonomski utjecaj ne samo u Europi nego i diljem svijeta", naglasio je.

7:15 CNN piše kako Antony Blinken nije otkazao sastanak sa Sergejom Lavrovom, koji će se održati u četvrtak.

Indija je pozvala na konstruktivnu diplomaciju. Japan je također osudio rusko priznavanje pokrajina i najvjerojatnije će se pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije, uključujući i zabranu izvoza elektroničkih čipova i drugih visokotehnoloških proizvoda u tu zemlju ako ruski predsjednik Vladimir Putin zapovijedi invaziju na Ukrajinu, izvijestio je u utorak dnevni list Yomiuri.

7:00 Ukrajinski izaslanik pri UN-u rekao je: "Ruske akcije napad su na cijeli UN". "Političko vodstvo Ruske Federacije morat će snositi punu odgovornost za rezultate ove odluke", rekao je Sergej Kislitsja.

"Priznavanje okupiranih dijelova Donjecke i Luganske regije Ukrajine može se smatrati jednostranim povlačenjem Rusije iz sporazuma iz Minska."

U dramatičnom obraćanju rekao je kako se boji skinuti svoju masku, ali ne zbog COVID-a nego zbog "virusa za koji zasad nema cjepiva, virusa koji mrzi UN i koji širi Kremlj".

"Virus je zarazio UN i prijeti da će ga ubiti", naglasio je Kislitsja. 

7:00 Kina je u utorak objavila izjavu na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti, pri čemu je kineski izaslanik pri UN-u rekao da "sve zainteresirane strane moraju biti suzdržane i izbjegavati svaku akciju koja bi mogla potaknuti napetosti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INVAZIJA NA UKRAJINU VIDEO Pogledajte ulazak ruskih vojnih snaga na separatistička područja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OSUDA I MVP-A Premijer Plenković osudio rusko priznanje separatista: "Izražavamo solidarnost sa Zelenskijem i ukrajinskim narodom"

Australija je privremeno zatvorila svoje veleposlanstvo u Lavovu "zbog poevaćnog rizika".

6:36 Sjedinjene Države koordiniraju se sa saveznicima i u utorak će najaviti nove sankcije Rusiji, u odgovoru na odluku Moskve da prizna nezavisnost dviju odmetnutih ukrajinskih regija i tamo pošalje svoju vojsku, kazali su u ponedjeljak američki dužnosnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priznao nezavisnost dvjema odbjeglim proruski orijentiranim regijama Ukrajine i poslao tamo vojsku radi "očuvanja mira", pojačavši napetosti sa Zapadom oko Ukrajine.

Dužnosnici Bidenove administracije izjavili su kako takav Putinov potez, budući da je Rusija već imala tamo vojsku, nije osnova za uvođenje šireg paketa sankcija koje su SAD i saveznici najavili u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Umjesto toga, Bijela kuća najavila je odvojene, manje oštre i ciljane sankcije.

Predsjednik Joe Biden izdao je izvršnu naredbu koja će, kako je rekla glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, "zabraniti nova ulaganja, trgovinu i financiranje od strane američkih osoba prema, iz ili u takozvane DNR i LNR regije Ukrajine", misleći pritom na samoproglašene regije Donjeck i Lugansk.

Psaki je kazala da će SAD nove mjere najaviti u utorak, a bit će usmjerene na Rusiju.

Ruski veleposlanik pri UN-u u ponedjeljak je ustvrdio kako se Istočna Ukrajina nalazila na rubu nove "ukrajinske vojne avanture" koju Rusija nije mogla dopustiti, prisegnuvši da neće dopustiti da u toj regiji dođe do "novog krvoprolića".

Govoreći na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnost UN-a, Vasilij Nebenzia također je upozorio zapadne sile da "dvaput razmisle" i ne pogoršavaju situaciju u Ukrajini.

2:03 Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) Tiny Kox ocijenio je u ponedjeljak da Rusija priznanjem dviju odmetnutih proruskih regija na istoku Ukrajine krši međunarodne zakone te pozvao Rusiju da tu odluku poništi, priopćeno je iz Vijeća Europe.

"Pridružujem se izjavi glavne tajnice Vijeća Europe Marije Pejčinović Burić da je priznanje takozvanih 'narodnih republika' Donjeck i Lugansk u suprotnosti s međunarodnim pravom te da predstavlja jednostrano kršenje Sporazuma iz Minska, koji ostaje jedina osnova za rješenje sukoba u Donbasu", navodi Kox u izjavi.

"Zajedno s glavnom tajnicom, potvrđujem nepokolebljivu potporu suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica", ističe se u izjavi.

Pridružuje se glavnoj tajnici Pejčinović Burić u pozivu Rusiji da poništi ovakvu odluku te poziva Rusiju da se suzdrži od daljnjeg pogoršavanja situacije.

"Zajedno s glavnom tajnicom, ustrajno pozivam sve države članice Vijeća Europe da svoje nesuglasice rješavaju dijalogom temeljenim na poštivanju načela sadržanih u Statutu Vijeća Europe i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima", napominje Kox, koji će, kako navodi, Skupštini predložiti da se hitno pozabavi ovim pitanjem, "uključujući i na Stalnom odboru u Berlinu 11. ožujka".

1:19 Volodimir Zelenski, ukrajinski čelnik, u svojem govoru je pozvao na mir. U obraćanju naciji Zelenski je kazao kako postupke Rusije vidi kao kršenje integriteta i suvereniteta Ukrajine. Pozvao je zapadne partnere na djelovanje.

"Ne bojimo se. Obećavam da Ukrajina nikome ništa neće dati, naše granice ostaju nepromijenjene."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene