Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapad gubi strpljenje

SAD će dopustiti samo 'dane' za provedbu ženevskog dogovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija nije izvršila svoj dio međunarodnog sporazuma da smanji napetosti u Ukrajini i Washington će pričekati samo još nekoliko "dana" da dogovor bude proveden, rekao je u srijedu visoki američki dužnosnik.

"Rusija nije poduzela mjere koje treba poduzeti" prema sporazumu postignutom u Ženevi prošloga tjedna, rekao je Daniel Baer, američki veleposlanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo" Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Prema dogovoru Europska unija, Rusija, Ukrajina i Sjedinjene Države su se sporazumjele da će se ilegalne naoružane skupine u Ukrajini raspustiti u procesu koji treba nadzirati OESS.

Lavrov: Predsjednički izbori pogubni bez dogovora s prorusima

Ali čim je sporazum potpisan dvije strane su se počele međusobno optuživati za njegovo kršenje dok su proruski pobunjenici na istoku Ukrajine odbacili sporazumom predviđeno povlačenje iz zauzetih zgrada vlasti.

Baer kaže kako je rješenje da Rusija djeluje. "Ako se dogodi neuspjeh to će biti zbog toga što Rusija nije prekinula svoje negativne, razorne akcije i krenula u konstruktivnom smjeru", rekao je na skupu u Bruxellesu koji je organizirao institut German Marshall Fund.

Upitan koliko dugo će Sjedinjene Države čekati kako bi vidjele može li se provesti ženevski sporazum Baer je rekao novinarima na drugom skupu da ne želi postavljati rokove ali "da govorimo o danima". Sjedinjene Države i Europska unija zaprijetile su novim sankcijama Rusiji ukoliko ne provede ženevski sporazum.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u srijedu Sjedinjene Države da stoje iza političkih nereda u Ukrajini i rekao da će Moskva reagirati ukoliko njezini interesi ili interesi Rusa budu ugroženi.

Baer je rekao da su Sjedinjene Države nagovijestile da bi ruski predsjednik Vladimir Putin ili neki drugi visoki dužnosnici mogli javno reći da Moskva ne podržava protuzakonito zauzimanje upravnih zgrada na istoku Ukrajine što čine naoružani proruski separatisti.

Moskva bi isto tako mogla poslati visokog diplomata da pomogne promatračima OESS-a koji nastoje uvjeriti ljude da napuste okupirane zgrade. Američki veleposlanik pri NATO-u Douglas Lute je rekao na istom skupu da su upadi ruskih vojnih zrakoplova u zračni prostor Baltika pali na nulu otkako je NATO ojačao zrakoplovne ophodnje iznad baltičkih zemalja nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene