Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Ruski dužnosnik:

'Amerikanci pokušavaju uvući Rusiju u rat da bi razjedinili našu zemlju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države pokušavaju uvući Rusiju u sukob u Ukrajini i na taj način potaknuti promjenu vlasti u Moskvi te razjediniti Rusiju, izjavio je voditelj ruskog Savjeta sigurnosti.

"Amerikanci pokušavaju uvući Rusiju u međuvladin vojni sukob, koristeći sukob u Ukrajini kako bi isforsirali promjenu vlasti i naposljetku razjedinili našu zemlju", kazao je uoči za srijedu u Minsku zakazanih mirovnih pregovora Nikolaj Patrušev, čije riječi prenosi novinska agencija RIA.

U utorak su rakete ubile više od deset civila i vojnika duboko u teritoriju što ga drže ukrajinske vlasti, a pobunjenici nastavljaju s napadima na važno željezničko čvorište pa je očito, piše Reuters, da se uoči mirovnih pregovora zakazanih za idući tjedan položaj službenoga Kijeva znatno pogoršao.

Napredovanje proruskih separatista umanjuje izglede da se u srijedu u Minsku na summitu Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke postigne dogovor u skladu s novom francusko-njemačkom inicijativom, te da završi rat koji je već odnio više od pet tisuća života.

'Krenete li s isporukom oružja Ukrajini, doći će do eskalacije sukoba'

Europski dužnosnici kažu kako je teško i zamisliti da bi pobunjenici pristali stati i vratiti se na ranije položaje jer već tjednima uporno napreduju.

Novinska agencija RIA prenosi riječi jednoga ruskog izvora koji kaže da ne postoji plan potpisivanja dokumenta kojim bi se na mirovnim pregovorima riješio sukob, nego da će na razgovorima u srijedu glavna tema biti stvaranje demilitarizirane zone.

Nasuprot njemu, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko vjeruje da će razgovori u Minsku biti "posljednja prilika" za istinski prekid vatre, kaže se na njegovoj internetskoj stranici, javlja Reuters.

"Sutrašnji sastanak u Minsku jedna je od posljednjih prilika da se proglasi bezuvjetni prekid vatre i da se povuče teško topništvo", rekao je je Porošenko telefonom španjolskome ministru vanjskih poslova Joseu Manuelu Garciji-Maragallu.

I američki predsjednik Barack Obama telefonirao je s Porošenkom i s njime razgovarao o sukobu na istoku Ukrajine te o međunarodnim pokušajima da se postigne prekid vatre, objavila je Bijela kuća, a prenosi dpa.

U priopćenju Bijele kuće ne kaže se jesu li Obama i Porošenko spominjali Obamina razmišljanja o tome treba li naoružavati Ukrajinu, nego je naglašena američka financijska potpora Kijevu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je u utorak da su planovi za summit o ukrajinskoj krizi u bjeloruskoj prijestolnici Minsku dosad bili korisni, ali da ima još otvorenih pitanja pa je pozvao Moskvu i Kijev da iskoriste priliku koju im taj sastanak pruža.

"Razgovori su dosad imali smisla, ali ostalo je još mnogo otvorenih pitanja koja treba riješiti prije početka summita u Minsku", rekao je. "Sutra ćemo imati još jednu veliku priliku da poduzmemo prvi korak prema smirivanju, ali još ništa nije riješeno. Samo održavanje summita nije jamstvo uspjeha. Od Moskve i Kijeva očekujem i pozivam ih da doista iskoriste tu priliku".

I papa Franjo u utorak je zatražio da "sve strane" poštuju "načelo međunarodnoga prava" u ukrajinskome sukobu. Papin glasnogovornik Federico Lombardi, piše France Presse, rekao je da Papa zahtijeva "iskrene napore da se primijene dogovori koji budu postignuti" te podsjeća na "načelo međunarodnoga prava". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene