Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija poručila Zapadu

'Krenete li s isporukom oružja Ukrajini, doći će do eskalacije sukoba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nove sankcije protiv Rusije ili moguća isporuka oružja Kijevu dovest će do destabilizacije stanja u Ukrajini'.

Nove sankcije protiv Rusije ili moguća isporuka oružja Kijevu dovest će do destabilizacije stanja u Ukrajini, izjavio je u utorak glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov uoči planiranog sastanka u Minsku i u vrijeme kada je Moskva pokrenula dvije vojne vježbe: jednu na jugu zemlje, a drugu na Krimu.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke

"Ruska Federacija... je stvarno zainteresirana za rješavanje krize (u Ukrajini), a svi ostali planovi za pooštravanje sankcija, izolaciju, isporuku oružja - sve su to koraci koji, nažalost, vode ka destabilizaciji stanja u Ukrajini", rekao je Peskov, a prenose ruski mediji.

"Rusija poduzima sve napore kako bi pomogla Ukrajini riješiti tu užasnu krizu. Time će se Rusija baviti i dalje", dodao je.

Poljska: Slanje oružja Ukrajini je opcija koju bi trebalo izbjeći

Čelnik Vijeća sigurnosti Rusije Nikolaj Patrušev smatra da će Rusija nastaviti svoje diplomatske napore čak i ako SAD počne isporučivati oružje Kijevu. "Ako oni krenu isporučivati oružje, doći će do daljnje eskalacije sukoba", kazao je. Na upit novinara hoće li Rusija odgovoriti u slučaju američke opskrbe Ukrajine oružjem, Patrušev je rekao da neće.

"Ne, ja mislim da ćemo mi djelovati diplomatskim putem."

Većina članica EU-a nije sklona tome da se Ukrajini pošalje vojna pomoć. Između Europske unije i SAD-a postoji razlika u gledanju na pitanje slanja oružja Ukrajini. Amerika smatra da treba ukrajinskoj strani pomoći oružjem, a EU za sada smatra da problem treba riješiti diplomatskim putem.

Više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izrazilo je u ponedjeljak nadu da će se na summitu Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u srijedu u Minsku postići napredak u rješavanju ukrajinske krize.

Mariupolj: dobrovoljački bataljun Azov krenuo u protunapad

Bataljun Azov, sastavljen od dobrovoljaca koje se bore na strani ukrajinske vojske, krenuo je u protunapad u blizini Mariupolja u istočnoj Ukrajini, javlja u utorak BBC.

Azov, postrojba povezana s ministarstvom unutarnjih poslova, priopćio je da je zauzeo nekoliko sela te da napreduje u borbi protiv separatista.

Andrij Bilecki, zapovjednik bataljuna sa sjedištem u Mariupolju, u čijim se redovima bori i nekoliko desetaka hrvatskih dobrovoljaca, potvrdio je BBC-ju da njegovi borci napreduju i da se bore protiv proruskih pobunjenika izvan grada. "Zauzeli smo sela Širokine, Pavlovo, Kominternovo. Sada se krećemo prema Novoazovsku."

Po njegovim riječima, bataljun trenutačno nema potporu ukrajinske vojske i čeka na nju. Proruski pobunjenici su pokrenuli ofenzivu na Mariupolj prošloga mjeseca, ostvarili neke teritorijalne dobitke, i pritom su ubijeni deseci ljudi u raketnim napadima.

Vojne vježbe na Krimu

Dan prije očekivanog sastanka više od 600 vojnika počelo je vojne vježbe na Krimu, kojega je Ukrajina anektirala u ožujku, a 2.000 u južnoj Rusiji. U posljednja 24 sata ubijeno je najmanje sedam ukrajinskih vojnika i pet civila u sukobima na istoku Ukrajine.

Glasnogovornik ukrajinske vojske je izjavio da je sedam vojnika ubijeno, a 23 ranjeno. Istodobno, tri civila su ubijena a sedam je ozlijeđeno u posljednja 24 sata u topničkim napadima na Debaljcevo, izvijestila je regionalna policija odana Kijevu.

U gradu Donecku, uporištu proruskih pobunjenika, dva su civila ubijena, priopćili su separatisti. U međuvremenu je ukrajinska vojska pokrenula ofenzivu nedaleko od lučkog grada Mariupolja na istoku Ukrajine, javljaju ukrajinski i ruski mediji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene