Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju se nalazi

Ponovo je smrdjelo u Zagrebu, građani u strahu: "Brinem se za djecu, dva dana ih nisam puštala van"

Aktualno Galerija Kanalizacija Kanalizacija Foto: Dnevnik Nove TV Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Foto: Dnevnik Nove TV Zagađeni zrak u Zagrebu - 1 Zagađeni zrak u Zagrebu - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zagađeni zrak u Zagrebu - 2 Galerija 1/4 >>
Zagrepčani su nam se i u subotu požalili na smrad. Uzorci iz kanalizacije poslani su na analizu. Iako je to postala goruća gradska tema, iz Grada ni riječi.

 U Zagrebu opet smrdi.

"Pa evo upravo sad kao da je neka tvornica", rekla je Nada.

I u petak su se građani žalili na nesnosan smrad. Tjerao ih je na povraćnje, boljela ih je glava. Kažu, itekako se osjetilo.

"Po sumporu nekako. Evo vidite kakav je zrak ako imam masku", izjavila je Gordana. "Za djecu me brine jako i nisam ih puštala van dva dana uopće", dodala je Vesna.

"Zabrinjavajuće je sve u Hrvatskoj, kvaliteta zraka se samo nadogradila na to sve skupa", poručila je Anita.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Kako to? HDZ oštro reagirao na Milanovićeve izjave: "Grupacija Lex Perković strahuje od neovisnog pravosuđa"

Iz Grada već dva dana ne žele stati pred kameru. Šalju samo pisana priopćenja da se radi o smradu iz kanalizacijskog, a ne iz voodoopskrbnog sustava. U petak su, kažu, isprirali i provjetravali kanalizaciju i utvrdili da je riječ o točkastom onečišćenju. Dnevnik Nove TV tražio je dodatno objašnjenje, no nije ga dobio.

Državni inspektorat dojavu o smradu dobio je od centra 112. Izašli su na teren obavili očevid i uzeli uzorke iz kanalizacijskog sustava. Uzorci su poslani na analizu u laboratorij rezultati se očekuju sredinom idućeg tjedna, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Uzorci u ponedjeljak stižu na Štampar.

"Taj miris koji su građani osjetili iz kanalizacije, vjerojatno se radi o nekim lakohlapivim komponentama i spojevima, zato su se vjerojatno Zagrepčani i tužili na mučninu, glavobolju, vrtoglavicu i slično najbolje je maknuti se dalje od tog izvora", napomenula je Jasna Bošnir, voditeljice Službe za zdravstvenu ekologiju NZJZ Dr. A. Štampar.

Građani su javili udruzi Ekologija grada.

Pročitajte i ovo Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija

"Prvo smo mislili da se opet radi o smradu s rasadnika Markuševec i problema s biootpadom s obzirom da je smrad nešto na što su Zagrepčani navikli proteklih godina, nitko ne daje nikakve informacije. Što je najgore nitko se niti ne smatra nadležnim za tu situaciju", istaknuo je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

Iz Štampara kažu da smrad iz kanalizacije nema veze s lošom kvalitetom zraka koja je zabilježena ovih dana. Najgora situacija i dalje je u Sisku i Kutini.  U Zagrebu kvaliteta zraka još uvijek nije zadovoljavajuća, ali je puno bolja nego što je bila u petak. 

Količina lebdećih čestica u zraku je niža, ali Zagrepčane to puno ne ohrabruje kad se svako malo nešto osjeti. Grad i nadležne institucije samo ponavljaju da su istrage u tijeku, ali uzroci nikako da se otkriju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene