Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruska podmornica u Barentsovom moru izvršila je uspješno pokusno ispaljivanje nove balističke rakete danas, pogodivši cilj na Kamčatki na pacifičkoj obali Rusije nekoliko minuta kasnije, objavilo je rusko ministarstvo obrane.


"Ispaljivanje je ostvareno s podmorničke platforme u okviru vojne obuke. Bojeva glava pogodila je cilj u predviđeno vrijeme", priopćilo je ministarstvo.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Šibeniku - 1 Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?" Raketa, ilustracija (Foto: BRUCE WEAVER / AFP) U testiranju rakete poginulo pet djelatnika Rosatoma u Rusiji

RSM-54, odnosno Sineva, hibridna je balistička raketa koja u
posljednjoj fazi leta postaje modificirana krstareća raketa te ne može biti spriječena proturaketnim sustavima koji se u svojim izračunima oslanjaju na balističku putanju.

Lansiranje u utorak drugo je takvo pokusno ispaljivanje Sineve u manje od tjedan dana.

Govoreći nakon posljednjeg uspješnog lansiranja, ruski general Nikolaj Solovcov izjavio je novinarima kako Rusija doglednoj budućnosti može nadvladati bilo kakav proturaketni sustav.

U utorak je također testirana raketa RS-24, ručno lansirana s
poligona u Plesecku, koja je isto pogodila cilj na Kamčatki.