Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija u Siriji na usijanju

NA POMOLU OTVORENI RAT? Rusija upozorava SAD: Pozorno razmislite...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko ministarstvo obrane u četvrtak je priopćilo kako smatra da bi Sjedinjene Države morale pozorno razmisliti o tome kakve bi mogle biti posljedice napada na položaje sirijske vojske jer takvi napadi predstavljaju prijetnju i za ruske vojnike.

Komentirajući nedavan razmještaj ruskih obrambenih sustava S-300, ministarstvo u priopćenju kaže da njihovi vojnici imaju vrlo malo vremena za proučavanje točnih putanja projektila ili iz kojeg su smjera ispaljeni.

Pročitajte i ovo Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..." Slika nije dostupna SAD sarkastične OBRANA OD KOGA? Rusi kompletirali proturaketni štit u Siriji, ništa neće proći

U priopćenju ministarstva se spominju puno sofisticiraniji zračni obrambeni sustavi S-400 koji osiguravaju rusku zračnu vojnu bazu Hmeymim u Siriji.

I sirijska vojska na raspolaganju ima učinkovite zračne obrambene sustave, među kojima su S-200 i Buk, objavilo je ministarstvo obrane, dodajući da je njihova borbena spremnost u posljednjih nekoliko godina pojačana.

Asad upozorava pobunjenike: Pomirimo se ili...

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad upozorio je u četvrtak pobunjenike u Alepu da njegove snage neće imati drugu opciju osim istjerati ih iz grada, ako oni ne pristanu na dogovor s vladom, dok posebni izaslanik UN-a upozorava da istočnom dijelu grada gdje se vode intenzivne borbe prijeti potpuno uništenje.

Sirijski je vođa dao intervju za dansku televiziju TV2 u kojem kaže da smatra da bi najbolja opcija bila pomirenje kao u nekim drugim područjima, misleći pritom na gradove u kojima su oporbene skupine dogovorile lokalna primirja s režimom.

U suprotnom, nastavit će, kako je rekao, borbu s pobunjenicima dok ne izađu iz Alepa. "Nema druge opcije", rekao je Asad.

Sirijske snage najavile su veliku ofenzivu na pobunjenički teritorij u istočnim dijelovima Alepa 22. rujna. Otad vladine snage i ruski avioni napadaju teritorij unutar grada i na rubovima.

Sirijske vladine snage napredovale su u Alepu u četvrtak i zabilježile najveća osvajanja u tom razorenom gradu u nekoliko godina, samo nekoliko sati nakon najave da će smanjiti intenzitet zračnih napada.

Staffan de Mistura upozorio je u četvrtak da bi istočni dijelovi Alepa mogli biti u potpunosti uništeni prije kraja godine. On je predložio da ode u istočni Alep i preprati oko tisuću islamskih militanata bivše Fronte Nusra iz grada, kako bi se zaustavilo bombardiranje ruskih i sirijskih snaga.

De Mistura je rekao da će povijest suditi Siriji i Rusiji ako budu koristile nazočnost oko 900 bivših boraca Fronte Nusra kao "laki alibi" za uništavanje područja pod kontrolom pobunjenika.

"Rok je maksimum dva mjeseca, dva i pol, istočni Alep ovim ritmom mogao bi biti u potpunosti uništen. Govorimo o starom gradu posebice", rekao je de Mistura na novinskoj konferenciji u Ženevi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene