452572
452572
452572
452572
452572

OBRANA OD KOGA? Rusi kompletirali proturaketni štit u Siriji, ništa neće proći

  • , 06.10.2016., 07:32
  • Autor:
  • komentara

Rusija je istog dana kad su suspendirani pregovori s SAD-om o sudbini Sirije, napravila jedan istovremeno zanimljiv i čudan potez.

 
 
 
 
Proturaketni i protuzračni sustav SA-23 Gladiator (Foto: AFP)
Proturaketni i protuzračni sustav SA-23 Gladiator (Foto: AFP)

Rusija je u ponedjeljak, istog dana kad su obustavljeni pregovori s SAD-om oko mira u Siriji, u toj zemlji rasporedila svoj napredni proturaketni sustav SA-23 Gladiator (NATO naziv).

Američka strana gleda na raspoređivanje tog proturaketnog sustava s interesom, jer on je sposoban ispaljivati dva tipa projektila - jedan koji može oboriti bilo koji američki krstareći projektil i drugi, koji može srušiti balističke rakete srednjeg dometa.

Jedan neimenovani američki dužnosnik sarkastično se osvrnuo na tu činjenicu. "Nusra nema ratno zrakoplovstvo, zar ne?", rekao je, misleći pritom na terorističku grupaciju Jabat al-Nusra, koja je povezana s al-Kaidom i koja se bori protiv sirijskog režima i ruskih snaga raspoređenih u toj zemlji.

Istina, Jabat al-Nusra nema, ali Saudijska Arabija ima, što naravno niti Fox News, niti Business Insider, koji prenosi tu vijest, nisu razmotrili. Točnije, Saudijska Arabija ima balističke rakete srednjeg dometa, a neki stručnjaci pretpostavljaju da Saudijska Arabija ima nuklearno oružje, koje su dobili ili kupili od Pakistana, s obzirom na to da su financijski doprinijeli njegovom razvoju u Pakistanu.

Zrakoplovstvo nema niti Islamska država, a nemaju ga niti sirijski pobunjenici. Nitko od navedene opozicije u Siriji nema niti krstareće, niti balističke projektile. Imaju ih SAD i njihova koalicija te Saudijska Arabija.

Potez Rusije isto tako koincidira s obustavom dogovora između Washingtona i Moskve o uklanjanju tolike količine bojnog plutonija, da bi se od te iste količine moglo napraviti čak 17.000 nuklearnih projektila. Razlog zašto je ruska strana suspendirala taj sporazum bio je njihovo tumačenje nedavnih poteza SAD-a kao neprijateljskih prema Rusiji.

Sustav SA-23 pridružio se tako već postojećem sustavu S-400, kojeg je Rusija dostavila i rasporedila u Siriji. Zajedno, ta dva sustava predstavljaju višeslojnu protuzračnu obranu ruskih snaga u Siriji.

Jedno je sigurno - ništa od navedenih poteza neće pridonijeti miru u toj ratom razorenoj zemlji, a i svjetski mir nije u sigurnoj zoni.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se