Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sergej Lavrov

Rusija poslala zlokobno upozorenje: "Ovoj je zemlji suđeno da bude sljedeća žrtva…"

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov Foto: Afp
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poslao je prijeteću poruku bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji tijekom ministarske konferencije OESS-a.

Čini se da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov implicitno prijetio Moldaviji usred tekućeg rata njegove zemlje protiv Ukrajine, za koji Kremlj i dalje tvrdi da ga je orkestrirao Zapad. Lavrov je u četvrtak s ministarske konferencije najveće regionalne sigurnosne organizacije OESS-a poručio kako se ova bivša sovjetska republika dovodi u opasnost želeći pridruživanje Europskoj uniji. 

U lipnju prošle godine EU je ponudio potporu Moldaviji i dodijelio joj status kandidata, a sve je potvrđeno i ovog proljeća kada su članice EU-a u ožujku obećale nastavak potpore Moldaviji, kako sigurnosne, tako i gospodarske, na njezinu europskom putu.

Pročitajte i ovo Ilustracija I nisu jedini Ministar i tajnik susreli se s predstavnicima države koja ne postoji, potpisan i sporazum: "Došli su, predstavili nekoliko projekata, poslušali smo ih i to je to''

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez milosti VIDEO Okrutna nova taktika: Prislone im pištolj na glavu, a onda ih s jurećeg glisera bace u valove

"Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano riješiti situaciju u Moldaviji prije 20 godina, jedan je od osujećenih pokušaja rješavanja akutnih problema našeg kontinenta na temelju načela OESS-a", rekao je Lavrov, a prenosi Newsweek.

Sergej Lavrov Sergej Lavrov (Foto: Afp)

"U to su vrijeme NATO i EU torpedirali dokument… Zapravo, Moldaviji je suđeno da bude sljedeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije koji je pokrenuo Zapad."

 

 

Kozakov memorandum bio je plan iz 2003. koji je predložila Rusija, a koji je pokušao riješiti odnose između Moldavije i Transnistrije, separatističke regije koja se odvojila od Moldavije 1990. godine. Memorandum je na kraju odbacio Vladimir Voronin, tadašnji predsjednik Moldavije.

Pročitajte i ovo Uništenje u Gazi Rat na Bliskom istoku Izrael nastavio borbu nakon isteka primirja: Optužio Hamas za kršenje

Odgovr Moldovije 

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije Lavrovu je odgovorilo kako je ruska invazija na Ukrajinu "brutalna" te su naglasili da je Moldavija "osjetila cijeli arsenal pokušaja destabilizacije koje je Rusija pokrenula protiv nas".

Pročitajte i ovo Eksplozija u Rusiji Zapalio se vlak VIDEO Ukrajina je detonirala eksploziv na željezničkoj liniji u Sibiru?

"Izjave Rusije, bilo današnje ili od ranije, dio su niza neprijateljskih akcija koje Ruska Federacija pokušava provesti prema našoj zemlji u proteklih 30 godina. Srećom, sve ovo vrijeme partnerske države na Zapadu bile su uz nas i pomagale nam da uspješno prevladamo te prijetnje", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Vanja Gjorčevska nema je od ponedjeljka Ovo je Vanja (14), nestala je na putu do škole, traže je cijela regija i Interpol: "Zaista mislim da je oteta!"

"Uzimajući u obzir da je ministar Lavrov ipak stigao na sastanak OESS-a, nadamo se da će našu poruku – jasnu i oštru – razumjeti i on: Republika Moldavija ide, nepovratno, europskim putem", stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene