Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez obzira na rat

Rusija nastavlja isporučivati plin kroz Ukrajinu, Litva ga prestala uvoziti: "Mi smo prva zemlja EU-a koja je stekla neovisnost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska državna energetska tvrtka Gazprom objavila je da nastavlja velike isporuke plina preko Ukrajine na zapad. Litva je prestala uvoziti prirodni plin iz Rusije, priopćilo je Ministarstvo energetike u subotu navečer, dok vlade u regiji nastoje smanjiti svoju ovisnost o Moskvi usred njezina rata protiv Ukrajine.

Ruska državna energetska tvrtka Gazprom nastavlja s isporukom plina preko Ukrajine. Bez obzira na rat, 108,4 milijuna kubika ove nedjelje proći će kroz sustav plinovoda susjedne zemlje, navodi se u priopćenju tvrtke dostavljenom Interfaxu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pronađeno rješenje Njemačka je gotovo u potpunosti zamijenila ruski plin: Evo kako je riješila problem Slika nije dostupna Kolumna Branimira Vidmarovića Ugovor koji je stigao u pikantnom trenutku: U potrazi za kunom - Gazprom u Hrvatskoj

Prema ruskim podacima, to odgovara naručenoj količini. U subotu je, prema podacima Gazproma, isporučeno 108,1 milijun kubnih metara. Ugovorni maksimum je 109 milijuna. Ruske isporuke nastavljene su tijekom vikenda nakon konverzije plaćanja u rublje.

Predsjednik Vladimir Putin dao je upute da se plin smije prodavati zapadnim zemljama samo u zamjenu za rublje, što su one odbile. Kao rezultat toga, Putin je izdao dekret koji od petka obvezuje zapadne kupce da otvore račun u rubljima u Gazprombanci i da putem njega plaćaju. Tranzit ruskog plina Ukrajini osigurava milijarde eura proračunskog prihoda.

Litva prestaje s kupovinom ruskog plina

Litva je prestala uvoziti prirodni plin iz Rusije. Ministarstvo energetike je priopćilo da plinska mreža Litve od početka mjeseca radi bez uvoza ruskog plina. To potvrđuju podaci litavskog mrežnog operatera koji pokazuju da plin nije uvezen preko interkonekcije između Litve i Bjelorusije 2. travnja.

"Mi smo prva zemlja EU-a, među zemljama koje opskrbljuje Gazprom, koja je stekla neovisnost od ruskog plina, a to je rezultat višegodišnje koherentne energetske politike i pravovremenih infrastrukturnih odluka", objavio je ministar energetike Dainius Kreivys u priopćenju.

Sve potrebe Litve za plinom sada se trebaju zadovoljiti ukapljenim prirodnim plinom, preko terminala u lučkom gradu Klaipedi. Litva je pokrenula gradnju plutajućeg postrojenja početkom 2015. kako bi smanjila svoju ovisnost o uvozu ruskog plina.

Tri velike isporuke ukapljenog prirodnog plina sada bi svakog mjeseca trebale stići do tamošnjeg plutajućeg pogona. Ministarstvo je priopćilo da će plin nastaviti teći kroz zemlju do ruske eksklave Kalinjingrad, bez obzira na zaustavljanje uvoza.

Litva graniči s Kalinjingradom i Bjelorusijom, ruskom saveznicom. U ožujku je litavski parlament pozvao vladu da što prije prestane s uvozom i potrošnjom ruske energije u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu. Parlamentarni podaci pokazuju da je Litva svake godine od Rusije kupovala naftu, plin i struju vrijednu više od 3 milijarde eura.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene