Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje se može uštedjeti

Njemačka aktivirala krizni plan opskrbe plinom: Što će Hrvatska u slučaju moguće krize u opskrbi?

Aktualno Galerija Grijalica Grijalica Foto: DNEVNIK.hr Radijator Radijator Foto: DNEVNIK.hr Plin - 2 Plin - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Plin - 1 Galerija 1/4 >>
Njemačka je prvi put službeno najavila moguću krizu s plinom. Hrvatska plina ima. Ali, ima li plan za moguću krizu u opskrbi i jesu li Hrvati voljni štedjeti, poput Nijemaca, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Dalibor Špadina.

Iako je bio izrazito hladan proljetni dan, umirovljenica Anka je zbog poskupljenja i dvaput razmislila hoće li paliti grijanje.

"Da, jutros sam razmišljala, ali sam na kraju ipak upalila jer mi je hladno. Inače pazim i štedim, grijem samo jednu prostoriju", rekla je.

Kao da je čula njemačkog ministra gospodarstva koji je ovaj tjedan aktivirao krizni plan opskrbe plinom. Počela je prva od tri razine.

Pročitajte i ovo Videozid: Toplana i plin - 4 Dobre vijesti Gotovo mjesec dana kasnije: Kreće sezona grijanja, HEP počeo isporuku toplinske energije za 130 tisuća građana u šest gradova Benzinska postaja - 2 Očekuje se odluka Dnevnik Nove TV doznaje nove detalje oko mjera Vlade, kao i zašto cijene hrane i proizvoda ne padaju, iako pada cijena prijevoza

Razina ranog upozorenja, kada svi njemački potrošači trebaju smanjiti potrošnju. U trećoj fazi kreću redukcije, a prema planu tada je prva na udaru industrija, dok su zaštićeni potrošači - kućanstva, bolnice, ustanove za njegu, vatrogasci i policija.

Hrvatska ima krizni plan i krizni tim

I Hrvatska ima sličan krizni plan te krizni tim koji prati situaciju i predlaže uvođenje određenog stupnja kriznog stanja, odgovorili su na upit novinara iz Ministarstva gospodarstva.
"
Prvenstveni cilj je zadržati opstojnost plinskog sustava uz cilj osiguranja isporuke svim kućanstvima, bilo da su korisnici plina direktno ili preko toplinskih sustava, ali i institucijama poput bolnica i različitih socijalnih ustanova, koji se smatraju zaštićenim kupcima", navode u ministarstvu.

Plinska struka smatra da bi hrvatska kućanstva mogla trošiti čak 30 posto manje plina nego dosad bez da se itko smrzne.

"I tu da se smanji potrošnja za 30 posto, već smo uštedjeli nekih 200 milijuna kubika i spasili neka radna mjesta", navodi Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Mladi nisu naviknuli štedjeti

Današnje generacije nisu naviknule štedjeti na energiji pa mladi po kućama hodaju u kratkim rukavima. Oni stariji su doživjeli i redukcije goriva prije nekoliko desetljeća.

"Prijateljica je vozila našu djecu u vrtić jedan dan, pa smo drugi dan mi njihovu", sjetila se Anka.

Srećom, od redukcija plina, poručio je ministar gospodarstva, Hrvatska zasad ne treba strahovati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene