Njemačka je prvi put službeno najavila moguću krizu s plinom. Hrvatska plina ima. Ali, ima li plan za moguću krizu u opskrbi i jesu li Hrvati voljni štedjeti, poput Nijemaca, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Dalibor Špadina.

Galerija Grijalica Radijator Plin - 2 +0 Plin - 1

Iako je bio izrazito hladan proljetni dan, umirovljenica Anka je zbog poskupljenja i dvaput razmislila hoće li paliti grijanje.

"Da, jutros sam razmišljala, ali sam na kraju ipak upalila jer mi je hladno. Inače pazim i štedim, grijem samo jednu prostoriju", rekla je.

Kao da je čula njemačkog ministra gospodarstva koji je ovaj tjedan aktivirao krizni plan opskrbe plinom. Počela je prva od tri razine.

Vezani članci Ilustracija Najveći europski opskrbljivač plinom nakon zbivanja sa Sjevernim tokom povlači potez koji je rijetko zabilježen: "Vojska će biti vidljivija..." Curenje plina iz ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 će zauvijek biti neupotrebljivi? "Kritična infrastruktura je potencijalna meta"

Razina ranog upozorenja, kada svi njemački potrošači trebaju smanjiti potrošnju. U trećoj fazi kreću redukcije, a prema planu tada je prva na udaru industrija, dok su zaštićeni potrošači - kućanstva, bolnice, ustanove za njegu, vatrogasci i policija.

Hrvatska ima krizni plan i krizni tim

I Hrvatska ima sličan krizni plan te krizni tim koji prati situaciju i predlaže uvođenje određenog stupnja kriznog stanja, odgovorili su na upit novinara iz Ministarstva gospodarstva.
"
Prvenstveni cilj je zadržati opstojnost plinskog sustava uz cilj osiguranja isporuke svim kućanstvima, bilo da su korisnici plina direktno ili preko toplinskih sustava, ali i institucijama poput bolnica i različitih socijalnih ustanova, koji se smatraju zaštićenim kupcima", navode u ministarstvu.

Plinska struka smatra da bi hrvatska kućanstva mogla trošiti čak 30 posto manje plina nego dosad bez da se itko smrzne.

"I tu da se smanji potrošnja za 30 posto, već smo uštedjeli nekih 200 milijuna kubika i spasili neka radna mjesta", navodi Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Mladi nisu naviknuli štedjeti

Današnje generacije nisu naviknule štedjeti na energiji pa mladi po kućama hodaju u kratkim rukavima. Oni stariji su doživjeli i redukcije goriva prije nekoliko desetljeća.

"Prijateljica je vozila našu djecu u vrtić jedan dan, pa smo drugi dan mi njihovu", sjetila se Anka.

Srećom, od redukcija plina, poručio je ministar gospodarstva, Hrvatska zasad ne treba strahovati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju