Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Geopolitički manifest iz 1997.

Rusija je još prije 20 godina isplanirala svijet kakav je danas?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika se fama podigla oko potencijalnih ruskih uplitanja u ishod izbora američkog predsjednika, a news.com napravio je analizu zašto je to bilo i vjerojatno i moguće.

Australski portal pozabavio se navodnim ruskim utjecajem na američke predsjedničke izbore, navodeći argumente zbog kojih je moguće da je ruski predsjednik Vladimir Putin imao svoje prste u njima.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja

Naime, ruski politički znanstvenik Aleksandr Dugin i ruski general Nikolai Klokotov 1997. napisali su tekst koji će postati temelj ruske geopolitičke strategije tijekom sljedećih 20 godina. Strategijom se htjelo postići da se Rusija ponovno vrati u položaj svjetske sile, piše news.com.

Iako je dokument javan, čudi koliko je malo pažnje dobio nakon navoda o tome da je Rusija imala utjecaj na ishod američkih izbora prošle godine. Prvo što se navodi u dokumentu je da bi se Rusija trebala kloniti direktnog vojnog sukoba. Umjesto vojnih sukoba, stvari bi trebala rješavati politički. Upravo to naglašava potrebu da se infiltriraju u zapadne institucije i koriste politiku radi oblikovanja svijeta u rusku korist.

Nakon toga dokument navodi vrlo specifičan popis ''što raditi'' u odnosima s gotovo svakom zemljom na svijetu.

Ukrajinu bi, navode, trebalo pripojiti Rusiji. Veliku Britaniju bi, navode, trebalo poticati da napusti Europsku uniju i tako je oslabiti. Nadalje, Iran identificiraju kao ključnog ruskog saveznika, a preporučuju da Turska doživi niz ''geopolitičkih šokova'', koristeći Kurde i Armence. Sve ovo pisali su prije 20 godina.

Što se tiče SAD-a, u dokumentu se poziva da Rusija ''uvede geopolitički nered u unutarnju američku aktivnost, ohrabrujući svaku vrstu separatizma, etnički, društveni, rasni konflikt, aktivno podupirući sve disidentske pokrete – ekstremizam, rasizam, sektaške skupine, i na taj način destabilizaciju unutarnjih političkih procesa u SAD-u. Također bi imalo smisla simultano podupirati izolacijske tendencije u američkoj politici''.

Kao i Putin, i Dugin i Klokotvo su vidjeli raspad Sovjetskog Saveza kao ponižavajući čin. Vjerovali su da se zapad infiltrirao u njihove institucije kasnih 1980-ih te ga oslabio iznutra. Stoga su tražili osvetu i povrat Rusije na svjetsko mjesto supersile, piše news.com.

Mnogi su faktori koji se uzimaju u obzir geopolitike i lako je pridati Putinu veći utjecaj u tendencijama koje bi se možda ionako dogodile. Međutim, čitajući ruski dokument od prije 20 godina, teško je ne doći do zaključka da velik dio ruske vanjske politike oblikovan razmišljanjima Dugina i Klokotova te da njihova razmišljanja oblikuju smjer u kojem ide svijet. Ta razmišljanja odbijaju demokraciju, a u središte funkcioniranja geopolitike stavljaju nacionalizam.

U biti svega je veliko odbijanje globalizacije kojom su se zapadne ekonomije bavile posljednjih četiri desetljeća.

Pitanje za američku obavještajcu službu i političke vođe SAD-a, koji sagledavaju utjecaj Rusije na predsjedničke izbore je – što će Putin učiniti sljedeće? Je li njegova misija u asistiranju Trumpove pobjede da se osveti SAD-u za urušavanje Sovjetskog Saveza? Ili je samo jednostavno slabljenje SAD-a, tako njegova vlastiti Euroazijska unija – hijerarhijski, nedemokratični savez zemalja koje predvodi Rusija – može postati supersila? Na isti način na koji je SAD osjećao da ima prijatelja u Kremlju kada je Gorbačovu bio na vlasti, Putin sigurno ima prijatelja u Bijeloj kući dok je na vlasti Trump zaključuje se u tekstu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene