Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija i sirijska oporba u nedjelju su se međusobno optužile za kršenje dogovora o primirju u Siriji, a oporba je pismom obavijestila Ujedinjene narode da će zbog toga mirovni pregovori biti neizvedivi, prenose agencije dpa i Reuters.


Ahmed Ramadan, glasnogovornik oporbene Nacionalne koalicije, rekao je da su vladine snage u 36 područja prekršile primirje, dogovoreno u sklopu američko-ruskog plana.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan i Mike Pence (Foto: AFP) Turska pristala privremeno obustaviti ofenzivu na sjeveru Sirije Selo Baghouz u Siriji (Foto: AFP) Dogovor Rusije i Turske: Potpuni prekid vatre između sirijskih snaga i pobunjenika u pokrajini Ildib

Ruske snage dvaput su prekršile primirje, uključujući osam zračnih napada na selo pored Hame, dodao je Ramadan.

On je kazao da ti podaci ne uključuju nasilje počinjeno u područjima pod nadzorom ekstremista Islamske države i Fronte al Nusre, sirijskog ogranka Al Kaide.

Obje su ekstremističke organizacije isključene iz uvjeta primirja, iako se Al Nusra bori zajedno s umjerenim pobunjeničkim skupinama, od kojih su mnoge potpisale primirje.

U pismu glavnome tajniku Ban Ki-moonu, sirijska oporba navodi da kršenja prekida vatre umanjuju "međunarodne napore da se zajamči nastavak primirja i da će voditi u raspad političkog procesa koji je UN počeo".

Sirijska vojska odbacuje optužbe o kršenjima prekida vatre.

Cilj prihvaćanja privremenog primirja je pomoći provesti humanitarne odredbe rusko-američkog sporazuma pod okriljem UN-a

Prema tom sporazumu koji je prihvatila vlada predsjednika Bašara al-Asada i gotovo stotinjak pobunjeničkih skupina, prekid vatre trebao bi omogućiti da humanitarna pomoć stigne do civila te da počnu pregovori o okončanju rata koji je ubio više od 250.000 ljudi, a raselio više od 11 milijuna.

Agencija AFP prenosi da se unatoč međuoptužbama protagonista sirijskog sukoba primirje ipak održava. (Hina)