Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija i sirijska oporba međusobno se optužuju za kršenje primirja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i sirijska oporba u nedjelju su se međusobno optužile za kršenje dogovora o primirju u Siriji, a oporba je pismom obavijestila Ujedinjene narode da će zbog toga mirovni pregovori biti neizvedivi, prenose agencije dpa i Reuters.

Ahmed Ramadan, glasnogovornik oporbene Nacionalne koalicije, rekao je da su vladine snage u 36 područja prekršile primirje, dogovoreno u sklopu američko-ruskog plana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Recep Tayyip Erdogan i Mike Pence (Foto: AFP) primirje od 120 sati Turska pristala privremeno obustaviti ofenzivu na sjeveru Sirije

Ruske snage dvaput su prekršile primirje, uključujući osam zračnih napada na selo pored Hame, dodao je Ramadan.

On je kazao da ti podaci ne uključuju nasilje počinjeno u područjima pod nadzorom ekstremista Islamske države i Fronte al Nusre, sirijskog ogranka Al Kaide.

Obje su ekstremističke organizacije isključene iz uvjeta primirja, iako se Al Nusra bori zajedno s umjerenim pobunjeničkim skupinama, od kojih su mnoge potpisale primirje.

U pismu glavnome tajniku Ban Ki-moonu, sirijska oporba navodi da kršenja prekida vatre umanjuju "međunarodne napore da se zajamči nastavak primirja i da će voditi u raspad političkog procesa koji je UN počeo".

Sirijska vojska odbacuje optužbe o kršenjima prekida vatre.

Cilj prihvaćanja privremenog primirja je pomoći provesti humanitarne odredbe rusko-američkog sporazuma pod okriljem UN-a

Prema tom sporazumu koji je prihvatila vlada predsjednika Bašara al-Asada i gotovo stotinjak pobunjeničkih skupina, prekid vatre trebao bi omogućiti da humanitarna pomoć stigne do civila te da počnu pregovori o okončanju rata koji je ubio više od 250.000 ljudi, a raselio više od 11 milijuna.

Agencija AFP prenosi da se unatoč međuoptužbama protagonista sirijskog sukoba primirje ipak održava. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene