Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na predsjednika EU

Rusija i Kina pozdravile izbor van Rompuya, Turci zabrinuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija, Njemačka i Kina pozdravile su izbor novih čelnih ljudi Europske unije, dok je Turska s druge strane zabrinuta, prenose agencije.

Kako prenosi njemačka agencija dpa, Rusija se nada da će novi stalni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton osigurati kontinuitet u odnosima EU-a i Rusije, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. ‘Uvjeren sam da će Herman van Rompuy nastaviti na putu razvoja strateškog partnerstva s Rusijom’, rekao je Lavrov na sastanku s njemačkim kolegom Guidom Westerwelleom u Moskvi. Dodao je također kako se raduje suradnji s Ashton, koja je kao povjerenica EU-a za trgovinu Moskvu uvijek shvaćala ozbiljno.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

>> 'Europa treba biti prednost za svaku zemlju članicu'

‘Nadamo se da će tako nastaviti i u svojoj novoj ulozi’, rekao je. Njemački ministar vanjskih poslova Westerwelle također je pozdravio izbor Van Rompuyja i Ashton, istaknuvši kako su oni ‘sposobne osobe’. ‘Van Rompuy i Lady Ashton očekuju veliki izazovi’, rekao je. Kineski premijer Wen Jiabao, po agenciji France presse, ocijenio je kako je izbor prvog predsjednika Europske unije ‘važna etapa’ u europskoj integraciji. ‘To označava novu važnu etapu prema europskoj integraciji. Toplo čestitamo’, rekao je Wen.

Imenovanje belgijskog premijera Hermana van Rompuya prvim predsjednikom EU-a izazvalo je, međutim, zabrinutost u Turskoj zbog njegovih ranijih izjava o europskoj perspektivi Ankare, kaže dpa. ‘Loše vijesti’, upozorava list Radikal, dok Vanat u naslovu ističe ‘Protivljenje Turskoj na vrhu EU-a’. Turski tisak podsjeća da je Rompuy svojedobno, kada je bio u oporbi, kazao da ‘Turska nije dio Europe i to nikada neće biti’. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene