Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi predsjenidk Europskog Vijeća

'Europa treba biti prednost za svaku zemlju članicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani prvi stalni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy najavio je u četvrtak navečer da će svoju dužnost obavljati diskretno, tražiti konsenzus i poštovati posebnost svake zemlje članice.

'Naša Unija pripada svakome od nas. Europa treba biti prednost za svaku zemlju članicu', rekao je Van Rompuy u svom prvom istupu nakon što izabran jednoglasnom odlukom svih čelnika zemalja članica Europske unije. 'Naša je snaga u različitosti, koja ostaje naše bogatstvo. Svaka zemlja ima vlastitu povijest, vlastitu kulturu, vlastiti način djelovanja. Naš put može voditi prema zajedničkom odredištu, ali mi ćemo uvijek nositi različitu prtljagu na tom putu. Nijekati to bilo bi kontraproduktivno, bez poštovanja naših različitosti nikada nećemo izgraditi jedinstvo i to načelo uvijek ću imati na umu', rekao je Van Rompuy u pripremljenom govoru.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Nije štedio ni MOSTovce Plenković opleo po Milanoviću: "Meni je žao ovih što ga zovu. On ode na neki skup, ako je robotika, od robotike ništa. Ode na SUVAG, od SUVAG-a ništa" Zoran Milanović BANSKI DVORI Objavljeno o čemu su Milanović i Plenković razgovarali na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost

'U pregovorima svaka zemlja treba izići kao pobjednica. Pregovori koji završe porazom jedne strane nisu dobri pregovori. Kao izabrani predsjednik Vijeća svakog ću pozorno slušati i nastojati da naše rasprave donesu rezultate svima', nastavio je Van Rompuy s izlaganjem svoga programa. 'Bilo je puno rasprava o profilu budućeg predsjednika, ali samo je jedan profil moguć: profil dijaloga, jedinstva i akcije. Bit ću diskretan u medijima, naročito sljedeći tjedan. To je navika koju sam stekao i tako ću nastaviti. Cijeli moj politički život odvijao se u znaku razumijevanja i poštovanja prema suparniku i tako ću nastaviti', istaknuo je Herman van Rompuy.

Mandat u trajanju od dvije i pol godine

Mandat stalnog predsjednika Europskog vijeća traje dvije i pol godine i može se jedanput produžiti na još dvije i pol godine. Uvođenjem stalnog predsjednika ukida se rotirajuće predsjedništvo koje se mijenja svakih šest mjeseci. Predsjednik će pripremati summite i predstavljati EU na svjetskoj sceni. Herman van Rompuy, 62-godišnji flamanski demokršćanin, uživa ugled diskretnog i vještog graditelja kompromisa. U belgijski parlament ušao je 1988. godine, a od 1993. do 1999. godine bio je ministar za proračun. Prije ulaska u politiku radio je belgijskoj središnjoj banci od 1972. do 1975. godine.

Studirao je filozofiju i ekonomiju na katoličkom sveučilištu u Leuvenu, jednom od najstarijih europskih sveučilišta. Poznat je po tome što piše haiku poeziju, a dvije su mu pjesme prevedene na engleski i objavljene u Wall Street Journalu. Van Rompuy je praktični katolik, otac dva sina i dviju kćeri. (Hina)

 

SAD pozdravlja izbor novih čelnika Europske unije

Sjedinjene Države u četvrtak su pozdravile izbor prvog stalnog predsjednika Europskog vijeća i nove visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politku EU-a, kao važan događaj za jačanje Europske unije i američko-europskog partnerstva. Predsjednik Barack Obama čestitao je belgijskom premijeru Hermanu van Rompuyu koji je izabran za prvoga stalnog predsjednika Europskog vijeća i barunici Catherine Ashton, britanskoj povjerenici u Europskoj komisiji, koja je izabrana za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politku EU-a, priopćila je Bijela kuća.

'SAD nema snažnijeg partnera od Europe u promicanju sigurnosti i prosperiteta diljem svijeta. Te dvije nove dužnosti i promjene koje stupaju na snagu 1. prosinca s primjenom Lisabonskog ugovora, ojačat će EU i omogućiti mu da bude još snažniji partner SAD-a', istakao je Obama u priopćenju.

Najavio je blisku suradnju s predsjednikom Van Rompuyem i visokom predstavnicom Ashton, kao i s predsjednikom EK-a Joseom Manuelom Barrosom, u ispunjavanju zaključaka summita SAD-EU od 3. studenoga o zajedničkom suočavanju s bilateralnim, regionalnim i globalnim izazovima.

Državna tajnica Clinton je imenovanje Van Rompuya i Ashton nazvala "važnim događajem za Europu i njezinu ulogu u svijetu", priopćio je State Department. Uz čestitke i izraze očekivanja bliske suradnje, Clinton je istaknula i neke ciljeve američko-europskog partnerstva, uključujući "stabiliziranje Afganistana, osiguravanje da Iran poštuje obveze o neproliferaciji, te promicanje sveobuhvatnog mira na Bliskom istoku".

'SAD i EU čine zajednicu vrednota. Ujedinjeni smo u dubokoj predanosti slobodi, sigurnosti, ljudskim pravima, vladavini prava i otvorenom tržištu. Naših 800 milijuna građana povezano je trajnim kulturnim i trgovinskim vezama, zajedničkom poviješću i nadama u budućnost', istakla je Clinton. Kazala je kako joj imenovanje novih čelnika u Bruxellesu jača uvjerenje da SAD i EU zajednički mogu graditi bolji i napredniji svijet. Herman van Rompuy stupit će na dužnost 1. siječnja 2010., a Ashton još mora proći postupak potvrđivanja u Europskom parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene