Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće sigurnosti

Rusija osmi put koristi veto za Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u srijedu uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se osuđuje prošlotjedni napad kemijskim oružjem u Siriji i poziva sirijski predsjednik Bašar al-Asad, ruski saveznik, na suradnju u istrazi o tom incidentu.

To je osmi put tijekom šestogodišnjeg rata u Siriji da je Moskva iskoristila svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti da zaštiti Asadovu vladu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere za Dnevnik Nove TV Može li UN spriječiti eskalaciju rata u Ukrajini? Puljić: "Za sada ne vidim ni jedan način da se nešto učini, osim ako se kroz reformu ne promijeni način funkcioniranja ove organizacije"

Ovim vetom Rusija je blokirala nacrt rezolucije koju su podnijeli Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija. U tom se nacrtu osuđuje napad u Kan Šejkunu i poziva Asadova vlada da osigura pristup istražiteljima i razne informacije poput planova letova sirijskih borbenih zrakoplova.

Kina, koja je šest puta uložila veto na "sirijske" rezolucije, u srijedu se suzdržala, kao i Kazahstan i Etiopija. Deset zemalja glasovalo je za rezoluciju, a Rusiji se pridružila Bolivija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene