Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je u srijedu uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se osuđuje prošlotjedni napad kemijskim oružjem u Siriji i poziva sirijski predsjednik Bašar al-Asad, ruski saveznik, na suradnju u istrazi o tom incidentu.


To je osmi put tijekom šestogodišnjeg rata u Siriji da je Moskva iskoristila svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti da zaštiti Asadovu vladu.

Vezani članci Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti jednoglasno podržalo mirovnu inicijativu Moskve i Ankare Slika nije dostupna Rusija optužena da Asadu želi omogućiti još više ubojstava

Ovim vetom Rusija je blokirala nacrt rezolucije koju su podnijeli Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija. U tom se nacrtu osuđuje napad u Kan Šejkunu i poziva Asadova vlada da osigura pristup istražiteljima i razne informacije poput planova letova sirijskih borbenih zrakoplova.

Kina, koja je šest puta uložila veto na "sirijske" rezolucije, u srijedu se suzdržala, kao i Kazahstan i Etiopija. Deset zemalja glasovalo je za rezoluciju, a Rusiji se pridružila Bolivija. (Hina)