Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za avione 6. generacije

Rusi testiraju novo energetsko oružje i tvrde: "Vrlo je učinkovito"

Ruski T-50 u letu (Foto: Arhiva/AFP)
Ruski T-50 u letu (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Ruska vojska navodno testira napredno oružje, a riječ je energetskom oružju, koje koristi mikrovalno zračenje vrlo jakog inteziteta.

Rusi testiraju prototip energetskog oružja koje koristi vrlo jako mikrovalno zračenje i koje je dizajnirano za uništenje elektronike u radarima, raketama i zrakoplovima, prenosi RT. Ta bi se tehnologija trebala ugraditi u ruske borbene zrakoplove šeste generacije, ali postoji i kvaka, no o tome nešto kasnije.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

"Ti sustavi najmodernijeg naoružanja postoje i napreduju izrazito učinkovito", rekao je Vladimir Mikejev, zamjenik direktora KRET-a, vodeće tvrtke za elektroničko ratovanje koja je pod ugovorom za rusku vojsku.

"Testiranja se provode konstantno, kako u laboratoriju, tako i na poligonima", dodao je Mikejev za agenciju TASS.

Riječ je o oružju koje zapravo emitira izrazito snažno elektromagnetsko zračenje, koje uzrokuje pregorijevanje elektroničkih sustava. To je višenamjensko oružje, za razliku o elektomagnetskog pulsnog oružja, koje se može koristiti u iste svrhe.

Mikejev je naglasio kako bi se nekoliko komponenata u zrakoplovu moglo stopiti u integrirani uređaj, koji bi mogao u sebi imati kombiniran radar i druge senzore, sustav za elektronsko ratovanje, sustav za navođenje raketa te možda i uređaj za komunikacije.

Na kraju, postoji kvaka, koju smo spomenuli, a ta je da bi takvo oružje proizvodilo izrazito veliku količinu zračenja koje bi bilo pogubno za polite pa bi se taj sustav ugrađivao isključivo u buduće bespilotne borbene letjelice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene