Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojno čudo

Rusi proizveli tenk 20 godina ispred bilo kojeg oružja sa Zapada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko vojno čudo 'Armata T-14' potpuno je opremljeno najnovijom tehnologijom i naoružanjem, s kupolom na daljinsko upravljanje i specijalnom zaštitom za posadu.

Ruski tenk 'Armata T-14', kažu njegovi tvorci, 20 je godina ispred bilo čega sa Zapada. Proizveden je u paketu obnove ruskog naoružanja za što je država izdvojila 350 milijardi dolara. Može biti potpuno automatiziran, što ga čini prvim u potpunosti robotiziranim tenkom na svijetu, piše Blic.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad"

Ova ratna mašina bila je među mnogima koje su prikazane na vojnoj paradi u Moskvi 9. svibnja, održanoj povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom. Tada su se pojedini ruski i zapadni mediji sprdali s novom ruskom igračkom koja je čak i stala tijekom generalne probe za paradu, a razlozi stajanja nisu objavljeni.

Ilja Demčenko (35), jedan od tvoraca tenka, kaže da kompjuterski sistem 'Armate' drži pod kontrolom većinu tehničkih funkcija te na taj način omogućava posadi da se usredotoči na svoje ključne zadatke.

Uoči najveće parade ikad - Rusija predstavila novo moćno oružje

'To je za posadu, kao igranje video igre, gdje se čine neki finalni potezi i donose odluke', pojašnjava Demčenko. Armata je opremljena 125-milimetarskim topom, posjeduje protutenkovske rakete 'sokol 1' i ima po pet obrambenih sustava naoružanja s obje strane. Posjeduje kameru visoke rezolucije, kao i najsofisticiraniju radarsku tehnologiju te skrivene senzore koji detektiraju skrivene protutenkovske mine.

Može se kretati brzinom od 75 kilometara na sat i ima nove tehničke osobine za zaštitu posade. U kabini ne moraju nužno biti ljudi, a članovi posade koji se nalaze na nižoj razini vozila odvojeni su od oružja posebnim pregradama.

Prema mišljenju pojedinih stručnjaka za sigurnost, automatizacija kabine može otvoriti put za razradu tenka bez posade, potpuno automatiziranog, s daljinskim upravljanjem. Armata ima po sedam čeličnih kotača, a pokreće je turbo motor snage 1.500 konjskih snaga, i u potpunosti nadmašuje vodeći američki ratni tenk SAD M1 'abrams'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene