Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusko Ministarstvo obrane je predstavilo je A-50U - najnapredniji model aviona za dalekosežno radarsko izviđanje i upravljanje avionom i kako je nazivaju, pušku budućnosti - kalašnjiikov A-400.


Avion A-50U je namijenjen za otkrivanje i praćenje niza zračnih ciljeva (borbenih zrakoplova, bombardera, balističkih i krstarećih projektila), kopnenih ciljeva (poput kolone tenkova ili cisterni), površine iznad razine vode, informiranje zapovjedništava o zbivanjima u zraku i na moru i usmjeravanje borbenih zrakoplova i bombardera ka njihovim ciljevima, piše sputniknews.com.

Vezani članci Snimka nadzorne kamere prikazuje eksploziju u daljini (Foto: screenshot/Reuters) Eksplozija u daljini: Nadzorna kamera zabilježila trenutak pada putničkog zrakoplova Dio aviona koji se srušio u Rusiji (Screenshot: Reuters) Srušio se zrakoplov sa 71 osobom: Pronađena dva tijela i "crna kutija", otkriveno i što je pilot rekao kontroli leta

Također i sam avion može poslužiti kao zapovjedni centar. A-50 avion je u biti ogroman leteći centar za obradu podataka, prepun opreme kojojm upravlja 10 osoba, a ima i sustav za punjenje goriva u zraku.

Glavna značajka 'Oka koje sve vidi' je njegov kružni rotirajući radar koji je posada nazvala 'gljiva', a koji se nalazi iznad trupa. Ako automatski sustav zakaže, posada može rotirati radar uz pomoć posebne ručke.

A- 50U, koji ji svoj prvi let imao 2011. godine, još je jedna izvedenica modela A- 50 koji je u službi od 1989. godine. A- 50 može uočiti ciljeve na udaljenosti od 800 kilometara i ima operativan raspon od 7.500 kilometara.

Za razliku od svojih predhodnika A-50U bolje 'vidi', bolje prenosi podatke i može letjeti - dalje. No, njegove točne karakteristike, Rusi su naravno, zadržali za sebe.

Osim novog aviona Rusi su predstavili i 'pušku budućnosti' - kalašnjikov AK-400. Naime proizvođač oružja Kalašnjikov specijalcima ruske vojske ponudio je novu jurišnu pušku, superiorniju od svih dosadašnjih automatskih pušaka proizvedenih u toj tvornici. AK-400 je naime, preciznija od svih dosadašnjih modela svjetski poznate ruske automatske puške, piše Russia Today