Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici upozoravaju na kontraefekt

"Planino, pomakni se": Rusi mobilizirali vojsku i ratno zrakoplovstvo kako bi spasili zabačenu regiju od katastrofe

Ruski teretni zrakoplov prevozi vojnu opremu (Foto: Siberian Times)
Ruski teretni zrakoplov prevozi vojnu opremu (Foto: Siberian Times) Foto: Siberian Times
Veliki odron tla u ruskoj pokrajini Kabarovsk blokirao je tamošnju veliku rijeku i prijeti katastrofalnim poplavama za sela u toj i susjednoj regiji Amur ako se nešto uskoro ne poduzme. Iz Moskve su poslali čitav vojni kontigent sa 175 tona opreme te čak 11 vagona specijalnog eksploziva. Ako zatreba, spremno je i rusko ratno zrakoplovstvo i bombardiranje iz zraka.

U prosincu se u ruskoj regiji dogodio ogroman odron tla zbog kojeg je blokirana rijeka Bureja i zbog kojeg okolnim selima prijete velike poplave. Navedeni odron tla dogodio se još 11. prosinca, a u njemu je dislocirano 34 milijuna kubičnih metara tla, odnosno dovoljno zemlje i kamenja da se napuni čak 13.600 olimpijskih bazena. Preko korita rijeke Buraje tako se stvorilo ogromno brdo visine 160 metara, a rijeka je ostala blokirana.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Ruski znanstvenici tvrde da je prilikom naleta tla u samu rijeku nastao riječni tsunami s plimnim valom koji je dosegao visinu i do 50 metara te zapljusnuo neposrednu okolicu. U samoj planini s koje se dogodio odron ostala je takva rupa da bi u nju stalo vode dovoljno da se, kako piše Siberian Times, u njoj okupa čitava populacija SAD-a istovremeno.

Iako je trenutačno u navedenoj regiji jaka zima i debeli minusi, jednom kad se led i snijeg počnu topiti, od poplava bi mogla ostati ugrožena sva okolna sela ne samo u regiji Kabarovsk već i susjednoj regiji Amur. Od poplava je ugrožena i željeznička linija Bajkal – Amur.

Odobrio Vladimir Putin

Sve to natjeralo je službenu Moskvu na hitnu reakciju i osmišljavanje plana - kako pomaknuti planinu. Sam ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je uporabu orgomnih vojnih resursa za rješavanje krizne situacije nastale tom prirodnom katastrofom.

Riječ je o 175 tona vojne i inženjerske opreme koje su zrakom dopremljene iz Moskve te čak 11 vagona specijalnog eksploziva, koji se namjerava iskoristiti za probijanje blokade toka rijeke Buraje. Putin je navodno ostavio otvorenom i opciju zračnih udara na novonastalo brdo koje se ispriječilo prirodnom toku rijeke Buraje.

Sve je zapravo preraslo u jednu orgomnu vojnu operaciju, a oprema se na samo mjesto odrona prevozi brojnim kamionima i vojnim helikopterima.

Znanstvenici upozoravaju vojsku da ne srlja

Znanstvenici upozoravaju i na vrlo izglednu opasnost od izazivanja novog odrona tla ako se upotrijebi eksploziv za uklanjanje postojećeg odrona. Naravno, ako se to dogodi, opet bi se mogao dogoditi i novi riječni tsunami.

Znanstvenici tvrde da je odron tla iz prosinca 2018. podigao 50 metara visok riječni tsunami, koji je pomeo sve uz riječnu obalu u tom zabačenom dijelu regije Kabarovsk.

"Ako se upotrijebi eksploziv i ako se uruši preostali dio planine, nastati će novi tsunami, ali nešto niži", ističe znanstvenik Aleksej Makinov. Dodaje kako u trenutnim uvjetima ne prijeti novi odron tla.

"Popeli smo se na padine. Ako oni raznesu nastalu branu, onda bi se od posljedica te eksplozije ostatak planine mogao urušiti u rijeku", kaže Makinov.

No blokada rijeke nekako se mora riješiti jer je nizvodna hidroelektrana ugrožena od pomanjkanja vode i proizvodnje električne energije.

Lokalno stanovništvo krivca traži među zvijezdama

Zanimljiv je podatak kako lokalno stanovništvo objašnjava uzrok katastrofalnom odronu tla. U lokalno provedenoj anketi, čak 27 posto stanovništva vjeruje da je odron prouzročio udar meteorita, no još zanimljiviji je podatak da njih 33 posto vjeruje da su prirodnu katastrofu zapravo izazvali izvanzemaljci.

Strasti umiruje britanski znanstvenik, profesor Dave Petley sa Sveučilišta Sheffield, koji kaže da je padina planine iznad rijeke Bureja, koja se urušila, zapravo imala pukotine ili depresiju već otprije i da je to uzrokovalo prirodnu katastrofu.

"Možemo sa sigurnošću reći da je riječ o propadanju kamenog tla i da nije riječ ni o kakvom meteoritu", kaže Petley. Na izvanzemaljce se nije ni referirao jer to nijedan ozbiljan znanstvenik ne radi u ovakvim situacijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene