Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel neizravno se zauzeo za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom bez izručivanja bivšeg ratnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića Haškom sudu.


Rupel je na konferenciji za novinare u Bruxellesu na kojoj je predstavio prioritete predstojećeg slovenskog predsjedništva, na izravno pitanje novinara je li za potpisivanje SSP-a sa Srbijom i bez izručenja Ratka Mladića Haškom sudu, odgovorio usporedbom sa slučajem hrvatskog generala Ante Gotovine, kazavši da je Hrvatska četiri godine prije nego što je Gotovina izručen imala potpisan SSP.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Imaju više od 1300 novozaraženih i veliki broj pacijenata na intenzivnim odjelima: Počeli s objavljivanjem pomalo neobičnih popisa Ljubljana, ilustracija Susjedima danas svaki peti testirani pozitivan, COVID bolnice im se sve brže pune, a građani opet prosvjeduju protiv mjera

"Trebalo bi jednako tretirati Hrvatsku i Srbiju", rekao je Rupel, dodajući da tu nije riječ o nekoj posebnoj tolerantnosti prema Srbiji, nego da su tu radi o regionalnoj stabilnosti.

Međutim, Hrvatska je parafirala SSP s EU-om u svibnju 2001. godine, a optužnica protiv Gotovine objavljena je tek u srpnju te godine. SSP je potpisan krajem listopada 2001. godine nakon vrlo pozitivnog izvješća tužiteljice Carle del Ponte.

Rupel je istaknuo da će Kosovo i zapadni Balkan biti najveći izazov za slovensko predsjedništvo koje počinje 1. siječnja 2008. godine.

Istaknuo je da treba odvajati rješavanje statusa Kosova od
približavanja Srbije Europskoj uniji. Zauzeo se za to da Srbija što prije potpiše SSP, a nakon toga da dobije kandidatski status.

"Tijekom slovenskog predsjedništva željeli bismo da sve zemlje zapadnog Balkana imaju potpisane Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Rupel.

Slovensko predsjedništvo ističe da će se pristupni pregovori s Hrvatskom i Turskom odvijati u skladu s njihovim ispunjavanjem potrebnih kriterija.